Hoppa till huvudinnehåll

Rekordintresse för global mediekonferens på Lindholmen

tisdag, augusti 29, 2023

I september arrangeras världens största konferens inom undersökande journalistik i Göteborg. Nu står det klart att intresset är rekordstort för startdagens förkonferens, som arrangeras av Medier & demokrati på Lindholmen Science Park.

20-22 september samlas över 2 000 journalister från världens alla hörn i Svenska mässan för konferensen GIJC, Global Investigative Journalism Conference. Dagen innan bjuder Lindholmen Science Park in till förkonferens. Robert Olsson, Medier & demokratis ordförande, är en av de drivande personerna bakom förkonferensen. 

Påminn oss, vad handlar förkonferensen om och varför arrangeras den på Lindholmen? 

 – GIJC:s konferenser föregås alltid av en förkonferens med inriktning på workshops.  Föreläsare i världsklass inom den undersökande journalistiken ges möjlighet att dela med sig av sina insikter till deltagarna. Ambitionen är att varje session ska vara så konkret som möjligt så att deltagarna ska kunna ta med sig ny kunskap till sina redaktioner. 

– Konferensen hamnade på Lindholmen då jag tidigt var involverad i den grupp som jobbade med att få den stora konferensen till Göteborg, både vad gäller att uppvakta den amerikanska organisationen som bestämmer var i världen den ska gå samt hjälpte till med finansiering av densamma. 

– När vi väl fått konferensen placerad i Göteborg frågade Fojo och Föreningen grävande journalister, de svenska organisationer som ansökte om att få konferensen till Göteborg, om vi på Lindholmen ville ta ansvar för förkonferensen. En snabb check med Martin Holmberg, programansvarig för Medier & demokrati, och svaret blev ett klockrent ja från vår sida.

Förkonferensen är slutsåld och har till och med väntelista, varför är intresset så stort tror du? 

– Det finns några samverkande faktorer. Medier över hela världen ser att egenproducerad journalistik är vägen till framgång gentemot läsare, lyssnare och tittare. Flödesnyheter genererar inga prenumeranter! Så intresset för den metodik som ger egna nyheter och exklusiva granskningar är på ett sätt en överlevnadsstrategi för mediehusen.

– Vi har dessutom en programgrupp i världsklass som satt ihop programmet till förkonferensen. Nils Hanson, Ulf Johansson, Jenny Wiik och Hans Peterson Hammer har alla inom respektive specialområde högsta tänkbara auktoritet med betydande nätverk som inneburit att de lyckats attrahera de personer de tillfrågat om intresse.

Hur ser programmet ut? 

– Förkonferensen har tre parallella spår; AI och undersökande journalistik, innovation och journalistik samt samarbete mellan olika redaktioner. Vi bestämde redan för ett år sedan att AI skulle vara en central del i förkonferensen – detta för att dra nytta av den miljö Medier & demokrati befinner sig i är på Lindholmen. Sedan dess har ju det redaktionella intresset för AI ökat bortom vad som kunde förutses vilket ju är superkul för vår del.

Vad ser du själv mest fram emot på förkonferensen? 

– Bland internationella storfräsare från tunga mediebolag så fastnar jag till sist för Rune Ytreberg från en liten norsk redaktion i Tromsö.  Hans perspektiv, "How AI can save small news rooms" känner jag kan få stor betydelse för deltagarna, Rune visar på den lilla redaktionens möjligheter!

Hur många kommer på förkonferensen på Lindholmen? Och är det framförallt svenska eller internationella gäster?

– Drygt 650 journalister är anmälda. 150 svenska och 500 internationella journalister. Bland de svenska journalisterna har vi i arrangörsgruppen bjudit in ett 30-tal västsvenska redaktionella medarbetare att delta utan kostnad. Detta efter ett initiativ från Västra Götalands kulturnämnd som är delfinansiär av förkonferensen. 

ABC om GIJC
Huvudkonferensen: Heter Global Investigate Journalism Conference (GIJC), förkonferensen Global Investigate Journalism Pre-Conference.Datum: 19-22 september.
b: Global Investigate Journalism Network (GIJN) med säte i USA och medlemmar från 90 länder.
Svenska huvudarrangörer: Föreningen Grävande Journalister och Medieinstitutet Fojo vid Linnéuniversitet.
Medier & demokratis roll: Ansvarar för förkonferensens planering och innehåll. Ett arbete som leds av:
Ulf Johansson, programproducent, tidigare chefredaktör och ansvarig utgivare på bland annat Bohusläningen, Nerikes Allehanda, Smålandsposten och Sveriges Television.
Nils Hanson, senior programproducent, tidigare bland annat mångårig chef och ansvarig utgivare för SVT:s Uppdrag granskning, gästprofessor och hedersdoktor i journalistik vid Göteborgs universitet.
Robert Olsson, senior rådgivare, styrgruppsordförande Medier & demokrati och vd, Utgivarna.
Jenny Wiik, expert undersökande journalistik och AI, docent i medier, journalistik och kommunikation vid Göteborgs universitetet och Flexitforskare knuten till Medier & demokrati.
Hans Petersson Hammer, chef Göteborgs-Postens grävgrupp.
Finansiär: Västra Götalandsregionens kulturnämnd är huvudfinansiär för förkonferensen.