Hoppa till huvudinnehåll

Så har AI hjälpt SvD att analysera podcasts

måndag, maj 15, 2023

Artificiell intelligens är under snabb framväxt. Journalistiken behöver därför förhålla sig till AI – på olika sätt. Ett nytt avsnitt av Medier & demokrati-podden är samtalsämnet Svenska Dagbladets projekt ”AI lyssnar på poddar”.

Porträtt av man och kvinna

Artificiell intelligens är under kraftfull utveckling. Journalistiken behöver därför förhålla sig till AI på olika sätt.  Å ena sidan är det ett teknik- och samhällssprång som behöver bevakas och granskas. Å andra sidan erbjuder AI nya möjligheter och sätt att göra journalistik. I ett nytt avsnitt av Medier & demokrati-podden samtalar Madelaine Levy, utvecklingsredaktör och biträdande kulturchef på Svenska Dagbladet, och Filip Söderqvist, maskininlärningsingenjör på konsultbolaget Modulai – om ett utforskande projekt där SvD nyttjat AI för att granska och analysera populära podcasts.

Utgångspunkten är en artikelserie som Svenska Dagbladets kulturredaktions nyligen börjat publicera. Bakgrunden var att SvD ville få kläm på vad det egentligen pratas om i några av Sveriges mest populära podcasts, vilket i sin tur väckte idén att ta hjälp av artificiell intelligens. Två av huvudpersonerna i projektet som växte fram – Madelaine Levy och Filip Söderqvist – berättar om processen, och hur SvD och Modulai samarbetat. AI Sweden och Medier & demokrati vid Lindholmen Science Park var med som tidiga möjliggörare. Om än i en avsevärt mindre roll.

I projektet – AI lyssnar på poddar – har bland andra podcasten Alex & Sigge granskats. Först användes AI för att för att transkribera hundratals timmar ljud. Därefter har andra AI-modeller gjort det möjligt att analysera vad som sägs i podden. Svenska Dagbladet betraktar projektet som ett första försök att utforska hur artificiell intelligens kan vara ett värdefullt verktyg för journalistiken.
– 700 timmar ljud är ett svårsammanfattat kulturuttryck. Tekniken gjorde det bland annat möjligt att få överblick, men också upptäcka trender över tid, säger Madelaine Levy.

Avsnittet är en samverkan med Digitalsamtal och samtalet leds av Anders Thoresson.

Två män på bild mot vit bakgrund

Så jobbar Aftonbladet och Sveriges Radio med AI

Medverkande: Olle Zachrison, nyhetsbeställare på Sverige Radio, Martin Schori, redaktionschef på Aftonbladet. Inspelad 27 april 2023 På kort tid har AI gått från närvarande till brännande inom...
Man i svart vit bild. Ljuset kommer från ena sidan vilket gör ett kulturellt intryck av mannen i bilden

”Viktig pusselbit i att forma framtidens nyhetsinnehåll”

Medverkande: Kristoffer Holt, professor i medier- och kommunikationsvetenskap vid Linnéuniversitetet. Forskningsprojektet ”Young citizens and the quality of news Construals, Emotions and Strategies”...
man i glasögon

ChatGPT i journalistiken: ”Kan skapa ny yrkesgrupp”

Medier & demokrati-podden 2023:1 Medverkande: Andreas Ekström, författare, föreläsare och journalist med stort teknikfokus som testat att låta ChatGPT skriva krönikor som publicerats i Sydsvenskan...
Poddcastmick mot en orange bakgrund.

Podd

Här hittar du hittills publicerade avsnitt. Du hittar även poddar om Future of Democracy, ett initiativ som drivs av Medier & demokrati och AI Sweden och där podden görs i samverkan med Digitalsamtal.