Hoppa till huvudinnehåll

Toppmöte i undersökande journalistik på Lindholmen

onsdag, januari 25, 2023

I september 2023 arrangeras världens största konferens inom undersökande journalistik i Göteborg. Medier & demokrati och Lindholmen Science Park får en nyckelroll under konferensens startdag. – Inspirerande för oss som mötesplats och samverkansplattform, säger Martin Holmberg, programansvarig.

lindholmen en solid dag från luften

Global Investigate Journalism Conference har arrangerats tolv gånger, och den är det internationellt största toppmötet för utveckling och spridning av nya kunskaper och metodik inom undersökande journalistik. Huvudarrangör är USA-baserade Global Investigate Journalism Network med Föreningen Grävande journalister och Medieinstitutet Fojo som svenska medarrangörer. Dagarna i Göteborg beräknas samla uppemot 2 000 deltagare från minst 120 länder.

– Med tanke på att nyhetsjournalistiken, i alla länder, blir allt mer transnationell så krävs det att reportrar får de nätverk och kunskaper som behövs för att kunna följa en story från land till land, säger Ulla Sätereie, ordförande för Föreningen Grävande journalister.

 

Många framgångsrika journalistiska samarbeten har sin grund i

de globala konferenserna. 

Ulla Sätereie, ordförande FGJ

En viktig start blir Global Investigative Journalism Pre Conference. Den öppnar den första av de totalt fyra GIJC-dagarna och förväntas samla 550 deltagare. Förkonferensen arrangeras på Lindholmen Science Park och Medier & demokrati ansvarar för facilitering och uppbyggnad och design av förkonferensens program.

Temat är Investigative tools and techniques och deltagarna ska erbjudas fördjupning inom sina respektive områden. Därtill ska de ges möjlighet att stärka sina nätverk – både med internationella aktörer och med aktörer från Sverige och Västsverige. Undersökande journalistik, och därigenom globala nätverk, blir allt viktigare även för lokala och regionala medier.

– Inriktningen rimmar väl med Medier & demokratis roll att stärka mediernas och innovationsförmåga med journalistiken i centrum. Undersökande journalistik är dessutom ett grundläggande inslag i demokratin, säger Martin Holmberg.

Totalt planeras ett tiotal sessions och workshops under förkonferensen.
 Vi är glada över att kunna samarbeta med Medier & demokrati på Lindholmen Science Park, säger Ulla Sätereie. Inte minst tror jag att deltagarna kommer att vilja lära sig mer om hur man kan använda AI inom journalistiken.

ABC om internationella toppmötet

Namn: Global Investigate Journalism Conference, GIJC.

Huvudarrangör: Global Investigate Journalism Network (GIJN) med säte i USA och medlemmar från 90 länder.

Premiärår: 2001. 2023-års konferens blir nummer 13. Den senaste var i Hamburg.

Datum: 19-22 september.

Platser: Svenska Mässan och Lindholmen Science Park.

Deltagare: 2 000 på huvudkonferensen, 550 på förkonferensen.

Svenska huvudarrangörer: Föreningen Grävande Journalister och Medieinstitutet Fojo vid Linnéuniversitet.

Läs mer: gijc2023