Förstagångsväljare är en prioriterad målgrupp i Medier & demokratis valårsprojekt ”Lokal demokrati i en digital värld”. 26 april mötte två av projektets aktörer – Mediehuset TTELA och Biblioteken i Vänersborg – cirka 500 förstagångsväljare på Birger Sjöbergsgymnasiet. Temat var mediers demokratiska roll, desinformation, faktagranskning och heta valfrågor.
Cecilia Frisk, chefredaktör på TTELA. Varför satsade ni på just den här aktiviteten?
– Vi har tillsammans med biblioteken bestämt oss för att inrikta oss på två grupper av förstagångsväljare: de som fyllt 18 på valdagen samt nyblivna invånare som röstar för första gången i Sverige. Vad det gäller den första gruppen var Birger Sjöbergsgymnasiet ett perfekt ställe att nå många förstagångsväljare på samma gång.
Temat är hyperaktuellt. Hur möter ni som lokalt mediehus frågorna i vardagen?
– Vi försöker möta så många som möjligt i dessa grupper för att få en bild av vilka valfrågor som de tycker är viktiga – för att sedan göra rapporterande och granskande nyhetsinslag utifrån dessa.
Två kollegor till dig – Annie Granzell och Lovisa Meijer – visade hur falska nyheter från kriget i Ukraina sprids i sociala medier; exempelvis hur gamla bilder och videor från andra sammanhang påstås vara aktuella. Hur jobbar ni med att faktakolla olika former information som sprids?
– Vi har en ständigt pågående och aktiv diskussion på redaktionen om dessa frågor, med våra proffsiga journalister, mig som ansvarig utgivare och nyhetsdesken, som leds av Johannes Nilsson, som är nyhetschef. Vi använder också ofta experter, sakkunniga och specialistorganisationer, som till exempel Expo, för att faktakolla och göra research.
Fick du några konkreta idéer vad som blir viktigt för TTELA i förhållande till förstagångsväljare inför valrörelsen?
– Absolut – både under våra två seminarier på gymnasiet och i det nyhetsinslag, som vår reporter på plats gjorde. Bland annat frågor som bostadsbrist, integration och migration, miljö, arbetslöshet samt kriminalitet där vi då kommer fokusera på hur politikerna lokalt i Vänersborg vill lösa dessa problem.
Vi ska också hitta rät kontaktytor för att nå gruppen av nya invånare i Sverige
– Cecilia Frisk, chefredaktör på TTELA
Projektet startade i januari och pågår till våren nästa år. Syftet är att testa hur lokala mediehus och lokala bibliotek kan stärka bland annat lokal nyhets- och kunskapsförmedling och medie- och informationskunnighet, och därmed den lokala demokratin. Så här efter bara några månader: kan du redan skönja lärdomar och resultat? I så fall – kan du bjussa på exempel?
– Vi har redan lärt oss massor och öppnat en kontaktyta som varken vi på TTELA eller biblioteken hade tänkt på tidigare. Vi förenas ju bland annat av båda parternas inriktning på oberoende, objektivitet och trovärdighet. Sedan jobbar vi i lite olika tempo, vilket nu satt sig efter ett antal projektgruppsmöten och flyter på i ett fint samarbete!
Vad är nästa publika aktivitet som ni och biblioteken har i planeringen?
– Vi ska tillbaka till Birger Sjöbergsgymnasiet 11 maj då alla lokala politiska ungdomsförbund kommer vara där, liksom TTELA för att utforska mer vilka frågor som förstagångsväljarna tycker är allra viktigast. Vi ska också hitta rätt kontaktytor för att nå gruppen av nya invånare i Sverige, som ofta inte är vana vid demokratiska val och den pressfrihet som vi är så stolta för.