Hoppa till huvudinnehåll

”Viktig pusselbit i att forma framtidens nyhetsinnehåll”

fredag, mars 10, 2023

Forskningsprojektet ”Young citizens and the quality of news Construals, Emotions and Strategies” har under hösten träffat 42 unga mellan 18 och 25 år för att förstå deras uppfattning om kvalitet av nyheter – och fysiskt mäta deras reaktioner. – Det är en viktig pusselbit i att forma framtidens nyhetsinnehåll, säger medieprofessor Kristoffer Holt i Medier & demokrati-podden.

Forskningen och mediebranschen har sina uppfattningar om vad som kännetecknar god journalistik. Det här projektet har i stället valt att undersöka ungas uppfattningar, för att öka förståelsen om dem och hur 18-25-åringar tar till sig nyheter.
– Vi ville börja med att fråga dem vad de menar med kvalitet i nyhetsjournalistik. Det är inte nödvändigtvis samma sak som vi professorer eller en gammal journalist som jobbat i 30 år tycker, säger Kristoffer Holt, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Linnéuniversitetet.

”De flesta tycker det är jättekul”
Forskningsprojektet är det första i sitt slag i Sverige. Metoden är att låta deltagarna ta del av rörliga nyhetsklipp och samtidigt mäta deras ögonröresler och svettningar. Mätningarna har sedan använts som utgångspunkt i de efterföljande intervjuerna med deltagarna, där de bland annat fått värdera hur de uppfattat kvaliteten på de olika nyhetsklippen. Nu är forskarna på Linnéuniversitetet inne i analysfasen och Kristoffer Holt berättar i Medier & demokrati-podden om hur de experimentella testerna gått.
– De signalerna kroppen sänder ut säger en sak, men vi har sett att det inte alltid stämmer överens med vad deltagarna faktiskt säger sen, säger Kristoffer Holt.
Responsen från de som deltagit i studien har varit positiv.
– De flesta tycker det är jättekul, det är nytt och spännande för dem.

Leta nyheter i mobilen
Förutom att presentera deltagarna för nyhetsklipp har man i projektet även låtit personerna själva leta fram nyheter i sin mobil, precis på det sätt de skulle göra om de stod och väntade på bussen. Det hela spelas in med hjälp av ett par glasögon med inbyggd kamera, som även mäter ögonrörelserna.
– Om man förutsättningslöst intresserar sig för hur unga människor tänker så kommer man tycka resultaten från det här projektet är väldigt intressanta. Jag tror det är en viktig pusselbit i att forma framtidens nyhetsinnehåll att lyssna på och försöka förstå hur unga människor beter sig och tycker och tänker kring nyheter, säger Kristoffer Holt.

I höst sprids forskningens resultat
Projektet är ett samarbete mellan Linnéuniversitetet, Medieinstitutet Fojo och Medier & demokrati. Under hösten 2023 ska projektets resultat spridas och i den fasen har Medier & demokrati har en nyckelroll som samverkansplattform. Bland annat planeras en Medier & demokrati-rapport och seminarier/webbinarier. Lyssna på Medier & demokrati-podden avsnitt 14 för att höra mer om projektet. Kristoffer Holt avslöjar också några resultat. Missa inte dem.

Poddcastmick mot en orange bakgrund.

Podd

Här hittar du hittills publicerade avsnitt. Du hittar även poddar om Future of Democracy, ett initiativ som drivs av Medier & demokrati och AI Sweden och där podden görs i samverkan med Digitalsamtal.