Hoppa till huvudinnehåll

Journalistiken och AI

AI

Databaserade arbetsmodeller och artificiell intelligens (AI) införs alltmer i olika verksamheter, journalistiken är inget undantag. Därför samverkar medieinstitutet Fojo vid Linnéuniversitetet och Medier & demokrati i ett pilotprojekt.

kvinna sitter vid tangentbord och skriver

Den accelererande utvecklingen ökar kraven på kunskap hos journalister och på redaktioner. Dels i perspektivet hur tillväxten av data- och AI-baserad verksamhet påverkar journalistikens bevakningsområden. Dels i perspektivet hur utvecklingen kan stärka och innovera journalistiken. I båda fallen handlar det om att vässa förståelsen för såväl möjligheter som risker.

Fojo i Kalmar har haft i uppdrag att fortbilda journalister sedan 1972, och det nya projektet är en digital ”fortbildningspilot”. Den består av en föreläsning i två delar:

  • Konkret orientering och exempel på varför och hur reportrar och redaktioner bättre kan förstå den snabba utvecklingen inom data och AI; och hur den förståelsen kan utveckla och stärka bevakning och granskning inom olika områden.
     
  • Idéer där data- och AI-inspirerade arbetssätt kan hjälpa journalister och nyhetsmedier att förbättra journalistiken.

Föreläsningen kommer att erbjudas i den del av Fojos kursutbud som heter Fojo på 40, och föreläsare är Anders Thoresson. Han är journalist och har under drygt två decennier i texter, poddar och föreläsningar bevakat teknikutvecklingen och hur tekniken förändrar samhälle och organisationer. Sedan 2020 jobbar han vid Lindholmen Science Park som projektledare på AI Sweden och för Medier & demokrati, och mellan 2020 och 2022 ledde Anders Thoresson projektet ”Mediebranschen och AI”.

Projektet löper mellan 1 februari och 15 augusti 2023.