Hoppa till huvudinnehåll

Så hittar en av Sveriges mest erfarna datajournalister. Medier & demokrati-podden 2021:2

Medverkande: Helena Bengtsson, redaktör och projektledare för SVT:s datajournalistik.

Inspelad 10 mars

Med mer än 25 år på Sveriges Television och perioder både The Guardian i London och Centre for Public Integrity i Washington är Helena Bengtsson en av Sveriges mest erfarna datajournalister.  I Medier och demokrati-podden berättar hon om sin syn på vad datajournalistik är och vad den tillför den journalistiska verktygslådan.
Helena Bengtsson och hennes kollegor på SVT tar tekniken till hjälp för att hitta journalistiska berättelser i data. Men det intressanta som upptäcks måste inte nödvändigtvis berättas med tabeller och grafer. Datajournalistiken kan vara ett viktigt verktyg i researcharbetet för att hitta rätt sak att berätta om. Tv-inslaget – eller en artikel – kan däremot vara helt fri från siffror.

– För mig är datajournalistik inte en genre. Det är en metod i en verktygslåda. Ibland för det interna arbetet, ibland som en publicerade datavisualiseringar, säger Helena Bengtsson.

För journalister, menar hon, är det viktigt att inte släppa fokus på det journalistiska. Att inte låta tekniken och redaktionens fascination för den att ta över. För Helena Bengtsson är det viktigare att vara detaljorienterad.

– Datajournalistiken låter dig hitta detaljer på ett helt fantastiskt sätt.

 

Samtalet leds av Anders Thoresson, projektledare för ”Mediebranschen och AI”, ett pilotprojekt i samverkan mellan Medier & demokrati, AI Sweden, Bonnier News Local, Stampen och Sveriges Television.

Poddcastmick mot en orange bakgrund.

Podd

Här hittar du hittills publicerade avsnitt. Du hittar även poddar om Future of Democracy, ett initiativ som drivs av Medier & demokrati och AI Sweden och där podden görs i samverkan med Digitalsamtal.
Bilden föreställer ett blott och lila dataship. Väldigt mycket inzoomat och bilden täcks mest av blått och lila likt ett bildfilter.

Mediebranschen och AI

Data- och AI-driven utveckling växer i betydelse och Medier & demokrati leder en nationell pilotsatsning – Mediebranschen och AI – tillsammans med tre mediekoncerner och AI Sweden, Sveriges motor för...