Så kan andra yrken stärka journalistiken. Medier & demokrati-podden 2020:1
Hjärnforskare, poliser och präster inspirerar samhällsjournalistiken inom Sveriges Radio och Sveriges Television. Men hur och varför? Lyssna till Cecilia Bodström på SR och Eva Landahl på SVT i premiäravsnittet av Medier & demokrati-podden.
Medverkande: Cecilia Bodström, Sveriges Radio och Eva Landahl, Sveriges Television
Inspelad 9 december 2020
De har båda många år inom journalistiken och under långa perioder i ledande chefsroller. Uppdrag som innebär stark närkontakt med utveckling och formande av journalistik och att vara mottagare av publikens ros och ris. Den mixen har triggat en djupare nyfikenhet: hur kan journalistiken – inte minst samhällsjournalistiken – bli och upplevas som bättre?
I ett gemensamt projekt har Cecilia Bodström och Eva Landahl kontaktat, träffat och intervjuat erfarna personer i andra yrken. Personer som de bedömt har kunskaper och arbetsmetoder som journalister och journalistiken kan lära av. Det handlar – utöver hjärnforskare, poliser och präster – även om exempelvis implementeringsforskare, lärare och terapeuter.
Samtalen har lett till nya insikter. Insikter som nu successivt testas och utvärderas. Ett SVT-program som experimenterar och prövar är samhällsmagasinet Agenda.
Hör Cecilia Bodström och Eva Landahl berätta mer om lärdomarna, och om projektets fortsatta planer. Ambitionen är att upptäcka och utveckla metoder som stärker granskning, begriplighet och journalistikens roll som samtalsplats för konstruktivitet och lösningar.
Samtalet leds av Martin Holmberg, programansvarig för Medier & demokrati.