Hoppa till huvudinnehåll

Vad händer när förstagångsväljarna hänger på TikTok? Medier & demokrati-podden 2021:5

Samtalet om demokratin på nätet handlar ofta om utmaningar kopplade till de stora globala plattformarna. Carl Heath vill se ett nytt fokus: Hur kan digitala verktyg lägga grunden för ett bra offentligt samtal i digitala miljöer?

Medverkande: Carl Heath, senior forskare på forskningsinstitutet RISE med fokus på samhällets digitala strukturomvandling och tidigare regeringens särskilda utredare för det demokratiska samtalet.

Inspelad 5 oktober

Samtalet om demokratin på nätet handlar ofta om utmaningar kopplade till de stora globala plattformarna. Carl Heath vill se ett nytt fokus: Hur kan digitala verktyg lägga grunden för ett bra offentligt samtal i digitala miljöer?
Den 5 och 6 oktober gjorde Demokratistugan ett stopp på Lindholmen Science Park. Det kringresande kunskapscentret är på turné i hela landet under 2021, som en del av hundraårsfirandet av den svenska demokratin. Det var också just under denna period som Facebook och flera av företagets andra tjänster och varumärken, som Instagram och Whats Up, slocknade under sex timmar.
Carl Heath har ägnat mycket tid under de senaste åren åt hur digitala miljöer påverkar människor och demokrati. Som regeringens utredare i kommittén Nationell satsning på medie- och informationskunnighet och det demokratiska samtalet presenterade han förra hösten slutbetänkandet Det demokratiska samtalet i en digital tid. 

I Medier & demokrati-poddens sjätte avsnitt beskriver han hur tankarna fortsatt sedan dess.
 

– Om mindre än ett år är det riksdagsval och för många förstagångsväljare kommer TikTok vara den självklara plattformen att hänga på. Vilka konsekvenser kommer det att få, säger han och fortsätter:

– Jag tror inte att det offentliga ska bygga något som ska ersätta de stora plattformarna, men jag tror att det behövs komplement. Inte något som nödvändigtvis efterliknar vad plattformarna är, utan något annat.
Det "andra" han ser framför sig är en digital motsvarighet till våra offentliga platser. Där vi som samhälle – i meningen enskilda individer, privatägda företag och offentliga institutioner – tar ett proaktivt grepp på den digitala teknikens möjligheter och hittar sätt att använda det digitala som verktyg i demokratibygget.
 

Samtalet leds av Anders Thoresson, projektledare för ”Mediebranschen och AI”, ett pilotprojekt i samverkan mellan Medier & demokrati, AI Sweden, Bonnier News Local, Stampen och Sveriges Television

Poddcastmick mot en orange bakgrund.

Podd

Här hittar du hittills publicerade avsnitt. Du hittar även poddar om Future of Democracy, ett initiativ som drivs av Medier & demokrati och AI Sweden och där podden görs i samverkan med Digitalsamtal.
Bilden föreställer ett blott och lila dataship. Väldigt mycket inzoomat och bilden täcks mest av blått och lila likt ett bildfilter.

Mediebranschen och AI

Data- och AI-driven utveckling växer i betydelse och Medier & demokrati leder en nationell pilotsatsning – Mediebranschen och AI – tillsammans med tre mediekoncerner och AI Sweden, Sveriges motor för...
Anders Thoresson

Anders Thoresson

Poddar och projekt