Hoppa till huvudinnehåll

”Perspektiven blev än en gång precis så blandade som vi hade hoppats”

torsdag, augusti 11, 2022

13 juni arrangerades andra upplagan av Future of Democracy Summit i Helsingborg. Med en dryg veckas distans: hur reflekterar projektledare Karin Hübinette kring toppmötet och vilka planer har Future of Democracy härnäst? – Återigen visade det sig att formen med rundabordssamtal är väldigt uppskattad, säger hon.

I oktober 2021 arrangerades första Future of Democracy Summit på Lindholmen i Göteborg. Under två dagar samlades drygt 100 högprofilerade ledare från olika sektor för att diskutera hur samhället kan moderniseras med digital teknik på ett demokratiskt hållbart sätt. Responsen blev översvallande.

Arrangemanget i Helsingborg blev en intensiv dag där du kombinerade rollerna projektledare och moderator. Vilka reaktioner har du mött efteråt?
– Återigen visade det sig att formen med rundabordssamtal är väldigt uppskattad. Vissa deltagare var med för andra gången, men både de och de som var med för första gången blev placerade med nya personer, så perspektiven blev än en gång precis så blandade som vi hade hoppats.

Vad skiljde mellan urpremiären i Göteborg och toppmötet i Helsingborg?
– Den här gången hade vi med representanter från alla riksdagens partier och det var både uppskattat och viktigt. Vi diskuterar ju avgörande framtidsfrågor för Sverige, så det känns självklart att även våra folkvalda deltar och diskuterar.

Känner du att mötet hade särskilda highlights när du reflekterar tillbaka?
– Jag själv och många med mig blev väldigt berörda av Natalia Tkakuch, ansvarig för cybersäkerhet vid National Defence Council i Ukraina. Att höra hennes vittnesmål live från Kiev gav verkligen perspektiv på de frågor vi diskuterar här hemma.

Något du saknade i programmet så här i efterhand?
– Inte i programmet som jag kan komma på just nu, men man skulle ju vilja att många fler kunde vara med i den här typen av samtal. Jag tror det just är i tvärsektoriella möten som utveckling sker. Vi får helt enkelt producera fler möten framöver! 

Hur många var på plats den här gången?
– 120 personer från helt olika samhällssektorer.

Någon skillnad på deltagarnas profil gentemot i höstas?
– Nej, det var en bra blandning av ledare från näringsliv, offentlig sektor, akademi, media, civilsamhälle och politiska företrädare.

Påminn läsarna lite mer utvecklat: vad är ambitionen med Future of Democracy?
– Ambitionen är att sprida kunskap och idéer om hur Sverige kan moderniseras genom ny teknik, digitaliseras med andra ord, och hur det ska ske på ett demokratiskt hållbart sätt. Det handlar mycket om ledarskap och möjligheter och hinder för innovation, men vi har även diskuterat utbildning, lagstiftning, mediernas roll, cybersäkerhet och integritet. 

Känner du till initiativ som Future of Democracy bidragit till att stimulera?
– Ja, ett konkret initiativ som växte fram efter förra mötet är #bättredelat, där samlas konkreta exempel på innovation i offentlig sektor som har stött på problem, antingen lagstiftningsmässigt, eller kulturellt. Vi lyfte två exempel från det initiativet på mötet nu i juni, så det blev en direkt återkoppling tillbaka. Väldigt kul att se hur vi kan bidra till ett ökat engagemang.

Vad blir nästa initiativ?
– Närmast arrangerar vi ett fördjupat politiskt samtal 22 augusti. Det kommer att vara öppet för publik på plats, men även streamas live och spelas in. Det gav helt enkelt mersmak att höra vad de folkvalda vill göra på området.

Några nya spännande tankar du tagit med från Helsingborg inför framtida möten?
– Att det finns så många spännande som trots allt händer runt om i Sverige, exempelvis på Bolagsverket som vill tillgängliggöra sin data på ett helt nytt sätt. Det kan vara viktigt att påminna sig om när många tycker att ingenting händer i offentlig sektor. Och att alla de här frågorna bottnar i demokrati – hur vi vill bygga Sverige. Det kommer hela tiden tillbaka till det.

Till sist: efter de fartfyllda dagarna i Göteborg fick du frågan om nattsömnen efter sista dagen. Hur blev den här gången?

– Haha! Är det någonting som ett arrangemang som Future of Democracy verkligen garanterar så är det en god natts sömn, man är helt utmattad. Men väldigt glad!

ABC om Future of Democracy
Initiativet startades och leds av AI Sweden och Medier & demokrati

Syftet är att tvärsektoriellt samtala om hur digitalisering, teknologisk omvandling och AI kan nyttjas på ett demokratiskt hållbart sätt.

Två toppmöten – så kallade Summits – har arrangerats: på Lindholmen Science Park i Göteborg 20-21 oktober 2021, och i Helsingborg 13 juni 2022 i samband H22 City Expo.

Initiativets externa medfinansiärer så här långt är Västra Götalandsregionen, Region Skåne och Helsingborgs Stad.

Hemsida: futureofdemocracy.se

Inför det nyss genomförda toppmötet publicerades nio poddavsnitt i samverkan med Digitalsamtal. Du hittar avsnitten här: Future of Democracy-podden