Hoppa till huvudinnehåll

Välbesökta slutseminarier för Beta Borås

onsdag, december 12, 2018

Intresset var stort när Beta Borås presenterade sina slutsatser av projektet under två slutseminarier, ett på Södertörns högskola och ett på Borås Tidning. – Roligt att de varit så välbesökta, säger Martin Holmberg, programansvarig för Medier & demokrati.

Projektet som löper under 2018 närmar sig sitt slut. Den skarpa delen – testredaktionens arbete på Borås Tidning – avslutades sista september och därefter har analysarbete och framtagande av en 60-sidig slutrapport präglat projektet.

Projektets syfte har varit att i experimentell form testa vilken lokal samhällsjournalistik som lockar målgruppen yngre vuxna i spannet 25-35 år. Under seminarierna berättade Borås Tidning vad tidningen lärt och på vilket sätt projektet redan börjat märkas i BT:s samhällsjournalistik. Södertörns högskola, som studerat Beta Borås arbete, analyserat dess journalistik och intervjuat de fokusgrupper som följt projektet, berättade om sina upptäckter. RISE Interactive, som också deltagit, utvecklade sina tankar om hur Beta Borås jobbat och experimenterat med digitala berättarformer och arbetsverktyg.

Slutsatserna är ett bidrag till växande kunskap om målgruppen och dess attityder till lokal samhällsjournalistik. Något som Stefan Eklund, chefredaktör på Borås Tidning, betonat vikten av. För journalistiken, mediernas och demokratins framtid.

"Vi behöver förstå mer om den generation som ska forma framtiden, de människor som är mellan 25 och 35 år i dag”, skriver han bland annat i slutrapporten.

Ladda ner slutrapporten

Läs mer om slutrapporten hos Medievärlden

 

Se webcasterna från seminariet:

Seminarie Södertörns Högskola 6 december

Seminarie Borås Tidning 11 december