Hoppa till huvudinnehåll

Bristande kunskap om demokrati – vilket ansvar har bibliotek och medier?

måndag, maj 22, 2023

Det finns stora kunskapsluckor om demokrati och val bland förstagångsväljare, det visar ett projektet Lokal demokrati i en digital värld. Den 9 maj bjuder Medier & demokrati in till webbinarium om samverkan mellan medier och bibliotek – och vem som ansvarar för att utbilda medborgare om demokrati.

fyra personer tittar in i kameran

I projektet Lokal demokrati i en digital värld samarbetar lokala nyhetsmedier och bibliotek i tre städer för att undersöka om de via aktiviteter och nya former för samverkan kan stärka kunskaps- och nyhetsförmedling och opinions- och åsiktsbildning – inte minst inför valet i höstas. Syftet är att stärka förutsättningarna för den lokala demokratin. 

En av flera viktiga lärdomar från projektet, som snart avslutas, är att det finns stora kunskapsluckor om demokrati och val bland förstagångsväljare. 

Nu arrangerar Medier & demokrati ett webbinarium för att diskutera frågan om vilket ansvar biblioteken och nyhetsmedier har för att utbilda medborgarna om demokrati. Hur görs det på bästa sätt? Riskerar det att ta värdefull tid från andra uppgifter? 

Paneldeltagare:

Erik Fichtelius, journalist och författare som ledde arbetet med att ta fram den nya biblioteksstrategin. 

Cecilia Frisk, fd chefredaktör på TTELA

Hanna Grahn, kulturchef på Borås Tidning

Olof Berge-Kleber, bibliotekschef i Borås stad

Samtalet leds av Martin Holmberg, programansvarig på Medier & demokrati. 
 

Projektet Lokal demokrati i en digital värld är ett samarbete mellan Medier & demokrati, Södertörns högskola, Borås Tidning, Falköpings Tidning, TTELA samt biblioteken i Borås, Falköping och Vänersborg. Projektet medfinansieras av Västra Götalandsregionens kulturnämnd, utöver parternas insatser. 

Webbinariet sänds från Lindholmen Science Park den 9 maj kl 12-13 och är öppet för alla att ta del av. 

personer på scen

Lokal demokrati i en digital värld

I ”Lokal demokrati i en digital värld” testar nyhetsmedier och bibliotek experimentellt om och hur nya former av samverkan kan stärka lokal nyhets- och kunskapsförmedling och invånarnas medie- och...