Nu finns det möjlighet att se reprisen av Medier & demokratis webbinarium “Bristande kunskap om demokrati – vilket ansvar har bibliotek och medier?”. Ett panelsamtal som bjöd på flera konstruktiva lösningar och som satte fokus på vikten av samverkan.
I projektet Lokal demokrati i en digital värld samarbetar lokala nyhetsmedier och bibliotek i tre städer för att undersöka om de via aktiviteter och nya former för samverkan kan stärka kunskaps- och nyhetsförmedling, åsikts- och opinionsbildning och lokal medie- och informationskunnighet – inte minst inför valet i höstas. Syftet är att stärka förutsättningarna för den lokala demokratin.
En av flera viktiga lärdomar från projektet, som snart avslutas, är att det finns stora kunskapsluckor om demokrati och val bland förstagångsväljare. Det var också temat för vårt webbinarie där fyra panelister samtalade om vad bibliotek och medier kan – och inte kan – göra för att öka invånarnas kunskap om demokrati.
– Biblioteken och medierna är fullkomligt centrala i arbetet med demokratifrågor. Jag blir upplyft av samtalet om samverkan, att medierna öppnar upp för samverkan i en utsatt tid där man måste försvara grundläggande demokratiska värden, sa Erik Fichtelius, en av deltagarna under webbinariet.
Samtliga paneldeltagare:
Erik Fichtelius, journalist och författare som också lett arbetet med att ta fram en ny nationell biblioteksstrategi
Cecilia Frisk, fd chefredaktör på TTELA
Hanna Grahn, kulturchef på Borås Tidning
Olof Berge-Kleber, bibliotekschef i Borås stad