Hoppa till huvudinnehåll

Brist på innovationer i nyhetsmediers valbevakning

torsdag, september 7, 2023

I en ny rapport från Medier & demokrati berättar redaktionella chefer från tio olika redaktioner om hur de försökte nå unga med journalistik om valet, och hur olika de definierar målgruppen. Bristen på innovationer sticker ut – men humor, starka profiler och korta format kan locka en ung publik.

Man ler in i kameran, rapportomslaget som han är författare till ligger bredvid

Emil Östlund, universitetsadjunkt på JMG i Göteborg, har i projektet “Unga väljare – unga läsare” intervjuat redaktionella chefer på tio titlar inom lokalpress, morgonpress, kvällspress och etermedier. En intervjuomgång gjordes inför valet 2022 – hur ska ni jobba för att nå unga? Och vilka definierar ni som “ung målgrupp”? En andra intervjuomgång gjordes efter valet – hur gick det att nå de unga?

Resultatet visar en stor splittring i vem som räknas som ung målgrupp. Medan några klassar unga som 15-24-åringar, klassar andra dem som alla under 40. Några redaktioner har helt lagt åldersindelningen på hyllan.

Hur redaktionerna jobbar för att nå en yngre publik med valbevakningen skiljer sig också åt. Några gör allt de kan för att nå unga och förstagångsväljare, medan andra gör journalistik de hoppas ska passa både äldre och yngre. På Sydsvenskan och Norr Media jobbar man knappt alls med särskilda satsningar mot förstagångsväljare.

– Några storslagna satsningar på förstagångsväljare gör vi inte. För Sydsvenskans del är det som att kasta resurser i sjön. Det vore att elda för kråkorna då dom inte söker sig till oss, säger Camilla Sylvan, redaktionschef på Sydsvenskan, i rapporten.

Vad gäller innovationer lyser de med sin frånvaro i valbevakningen 2022. Däremot lyfts bland annat korta rappa intervjuformat, explainers, humor, starka profiler och närvaro på sociala medier som lyckade koncept.

Unga väljare – unga läsare

Vad: Intervjustudie genomförd av Institutionen för journalistik, medier och kommunikation vid Göteborgs universitet.

Intervjuade redaktioner: SVT Nyheter, Sveriges Radio Ekot, TV4 Nyheterna, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Aftonbladet, Expressen, Borås Tidning, Sydsvenskan, Norr Media.

Finansiär: Gota Media

Samarbetspartner: Medier & demokrati samverkar kring kunskapsspridning.

Nyhetsflöde

Personer sitter kring papper och diskuterar. Bilden är tagen ovanifrån.

”Övningen gav ett antal aha-upplevelser”

2024-04-17
En allvarlig tågolycka, en omfattande skogsbrand. Blekinge drabbades av en serie tänkbara krislägen när Medier & demokrati-projektet ”Stärkt lokaljournalistik i krissituationer” övade scenarier. – Jag...
Panel på scen, fint upplysta män och kvinnor på stolar, i förgrunden syns en publik och man som tar ett foto med sin mobiltelefon. Scenens bakgrund är färgglatt rödfärgat.

Vill du utforska framtidens berättande med oss?

2024-04-11
Vi söker en forskare som är intresserad av samproduktion av kunskap. Tillsammans med dig vill vi utforma en ansökan till Riksbankens Jubileumsfonds utlysning om Flexitforskare.
Kvinna tittar in i kamera

Nytt poddavsnitt: Britt-Marie Mattsson om USA:s demokrati, medier och Donald Trump

2024-04-05
Presidentvalet i USA i höst är det 13:e som journalisten och författaren Britt-Marie Mattsson bevakar. I Medier & demokrati-podden avsnitt 22 berättar hon om USA:s sköra demokrati, hur hon tycker att...
Kvinna ler in i kameran

Medier & demokrati in i MIK Sveriges nätverksråd

2024-04-03
MIK Sverige är ett nätverk som samlar 24 aktörer kring medie- och informationskunnighet (MIK). Medier & demokrati har varit medlem i nätverket sedan december 2022. Nu förstärks satsningen på MIK...
Unga står nedan för en scen och poserar inför en kamera

"De har galet mycket kontakter"

2024-04-02
Inom ramarna för Medier & demokrati-projektet Lokal demokrati i en digital värld (2022-2023) , där lokala medier och bibliotek samverkade, skapades magasinet T[UNG]T – ett magasin av unga för unga. Nu...
Personer pratar inför publik

”En värdefull dialog om hur vi vårdar vår demokrati”

2024-03-28
Medier & demokrati-projektet ”Stärkt lokaljournalistik i krissituationer” har arrangerat ett panelsamtal om demokratin och den historiskt snabba förändringen av informations- och medielandskapet...