MIK Sverige är ett nätverk som samlar 24 aktörer kring medie- och informationskunnighet (MIK). Medier & demokrati har varit medlem i nätverket sedan december 2022. Nu förstärks satsningen på MIK-frågor med ett nytt regeringsuppdrag – och Medier & demokrati tar plats i MIK Sveriges nätverksråd.
Fram till årsskiftet leddes nätverket MIK Sverige av Statens Medieråd, som sedan dess – tillsammans med tidigare Myndigheten för press, radio och TV – utgör Mediemyndigheten. Nu ligger nätverket således under Mediemyndigheten som nyligen fått ett nytt regeringsuppdrag att “hålla samman” landets MIK-arbete.
Vi ställde några frågor till Martina Wagner, sakkunnig i MIK-frågor vid Mediemyndigheten.
Vad innebär Mediemyndighetens nya MIK-uppdrag?
– Det handlar om att Mediemyndigheten under 2024 och 2025 ska genomföra en nationell satsning för att stärka medie- och informationskunnigheten (MIK) i befolkningen. Inom det nya uppdraget ska Mediemyndigheten genomföra kunskapshöjande och målgruppsanpassade utbildningsinsatser som når hela befolkningen.
Varför har ni fått ett utökat uppdrag?
– Uppdraget är en naturlig fortsättning på Statens medieråds arbete med att utveckla en struktur som långsiktigt förstärker det nationella MIK-arbetet utifrån gemensam överblick och samverkan mellan en bred krets aktörer från olika sektorer. Utifrån det här uppdraget ska vi genomföra en utbildningsinsats som bidrar till att öka den grundläggande förmågan att förstå och värdera olika typer av budskap samt stärka tilliten till trovärdiga avsändare. På så sätt kan vi stärka individer som medvetna medieanvändare i en tid av snabb teknikutveckling.
Vad innebär uppdraget för MIK Sverige-nätverket som ni driver?
– Det framgår av uppdraget att Mediemyndigheten ska genomföra utbildningsinsatsen i samverkan med nätverket MIK Sverige. Detta både för att kunskapsmaterialet ska kunna målgruppsanpassas och för att utbildningen ska nå ut brett i hela befolkningen. Vidare står det att insatsen ska utformas så att de bidrar långsiktigt till Mediemyndighetens och nätverkets framtida arbete med MIK.
Vad är MIK Sverige-nätverkets roll i uppdraget?
– Nätverket samlar en bred krets aktörer som representerar olika sorters verksamheter av relevans för det breda kunskapsområdet medie- och informationskunnighet. I nätverket finns expertis gällande både ämnesområden och målgrupper som är viktiga inom MIK-främjande arbete i Sverige.
Medier & demokrati har varit med i nätverket sedan december 2022. Nu ska programmet ta plats i nätverkets råd. Rådet fungerar som rådgivare till Mediemyndigheten gällande samverkansarbetet inom nätverket och de fyra samverkanskretsarna. Mediemyndigheten är ordförande i rådet och ledamöterna är medlemmar från det nationella nätverket som utvalda för att representera nätverkets bredd, kompetenser samt den aktuella periodens särskilda behov.
Utöver Medier & demokrati ingår Interregionala MIK-nätverket, Folkbildningsrådet, Kungliga biblioteket, Myndigheten för psykologiskt försvar och Mediemyndigheten i nätverksrådet 2024-2025.
Varför frågade ni Medier & demokrati om att ingå i rådet?
– För att det under kommande MIK-år är önskvärt med en fördjupad kunskapsdelning och samverkan med mediebranscherna, inte minst när det handlar om att förstå användning och effekterna av AI i medielandskapet.
Vilka är de viktigaste frågorna på MIK-området närmaste året?
– Flera viktiga MIK-frågor utgår från implementeringen av AI i medielandskapet. Vad innebär AI för människor när det handlar om att förmå agera säkert och medvetet i sin medievardag samt att känna tillit? Mycket av det vi tidigare lärt oss om hur vi ska hantera och förstå medier och information ställs på ända. Kunskapsutvecklingen i befolkningen behöver följa med utvecklingen inom medieområdet för att inte skada människors tillit till medier som källa till information och forum för diskussion samt för att upprätthålla förtroendet för samhällets institutioner. Samtidigt utgör den pågående utvecklingen med just AI en väsentlig del i utveckling av mediernas möjligheter.
Martin Holmberg, programansvarig för Medier & demokrati, ser positivt på programmets nya roll i nätverksrådet.
– Det känns både hedrande och roligt att Medier & demokrati tillfrågats om att ta plats i rådet. Att ingå i själva MIK Sverige ger insikter och kontakter som är värdefulla för en samverkansplattform som vi. Vår ambition är ju att identifiera och verkliggöra aktiviteter, forskning och innovation som stärker medie- och informationskunnigheten. Det är ett område som hela tiden är i rörelse eftersom vi befinner oss i en historisk snabb förändring av informations- och medielandskapet. Förhoppningsvis kan vi bidra med klok och värdefull input i rådet, säger han.