Hoppa till huvudinnehåll

Nytt uppdrag inom psykologiskt försvar för Medier & demokrati

måndag, november 27, 2023

Från 1 november leder Medier & demokrati första steget av en ny nationell satsning. Målet är att etablera en plattform för samtal och forskning med demokratinära yrkesgrupper i centrum. – Yrkesgrupper med demokratiskt betydelsefulla funktioner blir alltmer utsatta för påverkansoperationer och hat och hot, säger Robert Olsson, ordförande för Medier & demokrati och den som leder arbetet under startfasen.

Man i kostym och glasögon lutar sig mot en bokhylla

Robert Olsson, ordförande för Medier & demokrati

Öppenhet, yttrandefrihet och fri åsiktsbildning är fundament i den svenska demokratin. Det innebär att det är nödvändigt att personer med demokratiskt avgörande funktioner kan utföra sina jobb utan inskränkningar.

– Det finns rikligt med studier och vittnesmål som visar utsattheten hos till exempel journalister, förtroendevalda, forskare och beslutsfattare inom samhällsviktiga områden. Det är en oroande utveckling, säger Robert Olsson.


I ett internationellt turbulent säkerhetsläge försöker exempelvis aktörer från olika länder med hjälp av desinformation och annan informationspåverkan att underminera förtroendet, och därmed försvåra förutsättningarna för dessa grupper att utföra sina jobb.

– Utöver de internationella aktiviteter som förekommer i syfte att misskreditera Sverige har vi en växande inhemsk attityd som också bidrar till att underminera förtroendet för grupper som har samhällsviktiga jobb och uppdrag, menar Robert Olsson.


Som en följd av detta har behovet av att etablera en nationell plattform för erfarenhetsutbyte och tankeflöde till ny forskning inom området vuxit fram. Syftet är att stärka den gemensamma motståndskraften, Sveriges psykologiska försvar och därmed demokratin. Utöver delning av erfarenheter och kunskap mellan olika yrkesgrupper syftar projektet också till att forskare mer lättillgängligt får insyn i de konsekvenser som påverkanskampanjer och hot och hat medför för samhället.

– Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) liksom de nätverk vi har bland forskare, publicister och förtroendevalda har utan undantag ställt sig positiva till vårt uppdrag, säger Robert Olsson, som tror det är Lindholmen Science Park och Medier & demokratis förtroende som en neutral plattform utan egen agenda som ligger bakom den uppställning som på kort tid visats projektet.


Projektets steg ett ska formulera och designa plattformens ram och bärande verksamhet. Fasen pågår till och med årsskiftet.

Stärkt motståndskraft och demokrati

  • Projektets syfte är att stärka gemensam motståndskraft hos de aktuella yrkesgrupperna och därmed demokratin.
  • Finansiär är Myndigheten för psykologiskt försvar.
  • Medier & demokrati leder sedan tidigare ett forskningsprojekt kopplat till psykologiskt försvar. Det heter ”Stärkt lokaljournalistik i krissituationer och är en samverkan mellan Arvika Nyheter, Blekinge Läns Tidning, Göteborgs universitet, Svenska Lottakåren och Medier & demokrati.
Man ler in i kameran

Robert Olsson

Styrgruppsordförande
Martin Holmberg

Martin Holmberg

Programansvarig

Nyhetsflöde

Porträtt av en kvinna och en man

Carolina Klüft först ut under Gothenburg Democracy Talks

2024-02-21
I vår startar International Youth Think Tank en ny serie av Gothenburg Democracy Talks. Gästföreläsare kommer att reflektera fritt kring aktuella och brännande teman om demokratins tillstånd och...
Människor på scen, en kamera filmar dem. I bakgrunden syns en färgglad bakgrund

Allt om unga och medier på ett ställe

2024-01-31
Ett av Mediesveriges största bekymmer är det stora glappet mellan yngre och äldre generationers mediekonsumtion. Här har vi samlat allt publicerat material om de unga mediekonsumenterna.
Personer i studio sitter i panel

Se webbinarium om unga mediekonsumenter

2024-01-22
Vad är nyheter för unga, vilket innehåll tycker de bäst om, och hur ska medierna göra för att nå ut till dem? Det var frågeställningarna i Medier & demokratis webbinarium om – och med – unga...
Män ler in i kameran

Labbprojekt om unga och nyheter fördjupas

2023-12-19
Resultaten av forskningsprojektet Y oung citizens and the quality of news: Construals, Emotions and Strategies , presenterades nyligen i en Medier & demokrati-rapport. Nu är det klart att projektet...
Porträtt av en man i svartvitt. I en andra bild syns en gråtande kvinna vid en grav, män håller tillbaka henne så att hon inte faller ned i den nygrävda jordgraven

Paul Hansen om att skildra krig

2023-12-18
Krig är fullt av desinformation, men för Paul Hansen, fotograf på Dagens Nyheter, handlar det om att förmedla det han ser. I Medier & demokrati-podden avsnitt 21 berättar han om hur han navigerar...
Kamera filmar unga på en eventscen

Webbinarium om – och med – unga mediekonsumenter

2023-12-15
Forskare från Linnéuniversitetet presenterade nyligen en färsk Medier & demokrati-rapport om hur unga lockas av nyheter. Den 18 januari bjuder Medier & demokrati in till webbinarium om unga...
Människor står i bibliotek, rapportomslag bredvid .

Unikt forskningsprojekt visar hur unga kan lockas av nyheter

2023-12-06
Medier & demokrati släpper en rapport om en unik studie. Forskare från Linnéuniversitetet har med hjälp av labbtester med 18-25-åringar undersökt hur unga mediekonsumenter hittar och reagerar på...
Porträtt av kvinna mot vit bakgrund

“Tänk att varje dag är som första april”

2023-11-29
Nyhetsläget är extremt och i medier och sociala medier blandas fakta med åsikter. Hur ska man navigera och faktagranska i ett sådant landskap? Som en del av Medier & demokrati-projektet Stärkt...
Man i kostym och glasögon lutar sig mot en bokhylla

Nytt uppdrag inom psykologiskt försvar för Medier & demokrati

2023-11-27
Från 1 november leder Medier & demokrati första steget av en ny nationell satsning. Målet är att etablera en plattform för samtal och forskning med demokratinära yrkesgrupper i centrum. – Yrkesgrupper...
Porträtt av två kvinnor och två män i svartvitt som sitter och ler och skrattar. Ser ut som bilderna är tagna när de pratar på en scen. Deras konturer är urklippta mot en svart bakgrund, i stor text ovanför dem står det i en vit färg i versaler MEDIER & DEMOKRATI-PODDEN.

Ny podd: Framtidens berättelser och utmaningar – hur ska det gå?

2023-11-20
Avsnitt 20 av Medier & demokrati-podden är ett specialavsnitt, inspelat under Audiovisual Days 2023. Ta del av ett panelsamtal som sträcker sig över flera audiovisuella branscher!
Tre unga kvinnor står med blommor i händerna och ler stolt in i kameran. I bakgrunden av dem syns folk som står och pratar med leenden på läpparna.

Ung redaktion bakom unikt magasin i Borås

2023-11-17
Samarbetet mellan bibliotek och medier i Borås födde idén om ett magasin. Resultat blev T[UNG]T – ett magasin av unga för unga. “Det är jättehäftigt att vi fått göra det här”, säger Alvina Birgersson...
Panel på scen, fint upplysta män och kvinnor på stolar, i förgrunden syns en publik och man som tar ett foto med sin mobiltelefon. Scenens bakgrund är färgglatt rödfärgat.

Nya berättarsätt i fokus på Audiovisual Days

2023-11-15
I förra veckan var Medier & demokrati medarrangör av årets upplaga av Audiovisual Days. Det blev tre lyckade dagar fyllda med inspiration till nyskapande inom audiovisuella medier.