Inom ramarna för Medier & demokrati-projektet Lokal demokrati i en digital värld (2022-2023), där lokala medier och bibliotek samverkade, skapades magasinet T[UNG]T – ett magasin av unga för unga.
Nu är det klart att magasinet görs i ytterligare ett nummer.
Magasinet T[UNG]T var ett resultat av projektets deltagare i Borås. Borås Tidning och Biblioteken i Borås gav tre ungdomar fria händer att skapa ett magasin för unga bestående av texter de själva skrev. Nu har kulturförvaltningen i Borås valt att på egen hand fortsätta med magasinet och tillsammans med ungdomarna skapa ett nytt nummer.
Maria Nordin, bibliotekarie i Borås, projektleder arbetet men det är Borås kulturchef Ida Burén och bibliotekschefen Olof Berge-Kleber som valt att avsätta pengarna.
– Vi fick ett så fint samspel med ungdomarna att vi kände att vi inte kan tappa bort det efter bara ett nummer. Vi saknar de unga på biblioteken så kan vi göra någonting för att stötta den gruppen så gör vi det. Vi har delat ut tidningen på alla närbibliotek i Borås, mötesplatser och alla Knallebibliotek och vi har hört att den fått spridning och att folk har kommit in och hämtat den. Vi vill verkligen uppmuntra det lilla som finns, säger Maria Nordin.
– Tjejerna utgör redaktionen och leder arbetet men de vill hitta andra gästskribenter att ta in. De vill att fler röster blir hörda och att det blir en T[UNG]T 2.0. De har många kontakter runt om i Borås och jobbar med de olika mötesplatserna och inom musik och kultur och så. Deras första uppgift blir nu att ge sig ut på en liten turné och hitta folk som vill skriva, säger Maria Nordin och fortsätter:
– De har galet mycket kontakter. Vi når ju inte de unga själva, så när vi nu hittat de här tre guldkornen måste vi hålla i dem. Det är jättekul att de också vill fortsätta jobba med oss, det var ingen självklarhet.
"Vi har avsatt pengar för detta året
och hoppas att det blir samma
framgångssaga som det har varit"
Maria Nordin, projektledare
Kommer innehållet bli samma typ av självreflekterande texter som i första numret?
– Det handlar mycket om vilka personer de får tag på men tjejerna vill att magasinet ska spegla hur det är att vara ung på olika sätt, det är kanske olika om man bor i Viskafors eller på Norrby. Vi vill också att det ska vara ett innehåll som står sig och inte blir inaktuellt, precis som förra numret. När man läser det numret nu är det inte tydligt daterat 2023, utan det är tankar och funderingar om hur det är att vara ung.
Fahmo Mohamed, Alvina Birgersson och Hannah Evensen kommer leda det mesta av arbetet själva, men biblioteket finns i bakgrunden som stöd. Ansvarig utgivare är Ida Burén. Arbetet med magasinet kommer ske under året och planerad publicering är i november.
Vad tänker ni om framtiden för magasinet?
– Vi har avsatt pengar för detta året och hoppas att det blir samma framgångssaga som det har varit. Sen får vi se vad som händer. Vem vet, kanske hittar vi någon galet bra 15- eller 17-åring som vill fortsätta så det blir ringar på vattnet. Det är det vi hoppas på men en sak i taget, säger Maria Nordin.
ABC om ”Lokal demokrati i en digital värld”
Projekttid: 1 januari 2022-30 juni 2023.
Deltagare: Borås Tidning, Falköpings Tidning, TTELA, biblioteken i Borås, Falköping och Vänersborg samt Södertörns högskola och Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen.
Finansiering: Projektet omslöt nästan 1,3 miljoner kronor och medfinansierades av Västra Götalandsregionen kulturnämnd med 600 000 kronor. Övrig finansiering utgjordes av insatser från deltagande aktörer.