Hoppa till huvudinnehåll

“Tänk att varje dag är som första april”

onsdag, november 29, 2023

Nyhetsläget är extremt och i medier och sociala medier blandas fakta med åsikter. Hur ska man navigera och faktagranska i ett sådant landskap? 

Som en del av Medier & demokrati-projektet Stärkt journalistik i krissituationer bjöds Åsa Larsson från Källkritikbyrån in för att föreläsa för deltagarna. 

 

I projektet Stärkt journalistik i krissituationer samarbetar lokala redaktioner med Lottakåren i två olika orter i Sverige, Arvika och Karlshamn, med målet att stå starkare vid händelse av kris eller krig. Framför allt ska Lottakåren bidra med ögon och öron, det vill säga stärka mediernas lokalkännedom ytterligare.

Porträtt av kvinna mot vit bakgrund

 

– När det är krig och kris skapas en extra gegga på ett annars ganska rörigt internet. I grunden finns det ju många som vill åt din uppmärksamhet och ett bra sätt att göra det på är att komma med spektakulära uttalanden eller påståenden. Dessutom finns bedragare och en vanlig flora av rykten och missförstånd, samt bakgrundspropaganda från olika politiska håll. Men ovanpå allt det där så har det nu landat djupt tragiska konflikter där åsiktsutbytet är jätteinflammerat, säger Åsa Larsson. 

 

Åsa har lång erfarenhet av faktagranskning. Hon var en av grundarna av Viralgranskaren som fick Stora journalistpriset 2014 i kategorin Årets förnyare. Viralgranskaren blev senare det som idag heter Källkritikbyrån.

 

Under den här perioden upplever Åsa en förändring till det bättre vad gäller källkritik på nätet bland medborgarna. Men just nu, framförallt vad gäller konflikten mellan Israel och Hamas, är det ändå extra svårt. 

Vad gäller nyhetsmedierna är de generellt duktiga på faktagranskning och källkritik, menar Åsa. Ibland blir det fel men då uppmärksammas det alltid.

– Däremot kan jag tycka att rättelserna är rätt svaga ibland, det vore bättre för nyhetskonsumenten ifall man skulle var stor i sina misstag än att försöka vara diskret med dem. Jag tror det skulle vara bra för källkritiken om principerna bakom hur nyheter produceras och varför det ibland blir fel var tydligare. 

Stärkt journalistik i krissituationer är i allra högsta grad ett lokalt projekt, men det gör det än viktigare att ha en bred kunskap om faktagranskning.

– När hela världen är global och händelser kan få viral spridning bortom sin kontext är det oerhört viktigt att det finns lokala reportrar eller granskare som tar fram information så nära händelsen som möjligt. Ju fler ögon som finns på en händelse desto mer rättvist kommer den bli skildrad. Om händelsens olika nyanser kommer fram så tidigt och tydligt som möjligt gör det att felaktigheter har mindre chans att få fötter. 

Har du några konkreta tips på hur man ska gå tillväga, om man vill öva upp sina färdigheter kring faktagranskning?

– För det första ska man tänka att det inte är så mycket en verktygssport utan mer en hållning. Man ska föreställa sig att när man går ut på nätet så är varje dag som första april. Man ska gå ut och tänka: idag ska jag inte bli lurad. 

– För det andra tycker jag att man oftare i sin vardag när man läser något som är intressant, särskilt om man ska dela det vidare, bör söka upp mer information om det. Är du på en sajt så gå ut därifrån, gå till en sökmotor och sök på samma sökord och se vad andra säger om 1) den här sajten, 2) den här saken.

– Den tredje grejen är att sätta sig med några enkla guider som handlar om hur man undersöker bilder, filmer, sajter, hittar borttagna saker från nätet och så vidare. Om man tar den tiden och testar det några gånger och sen slentrianmässigt börjar undersöka saker, så kommer man ha en mycket enklare färd i informationsflödet. 
 

På Källkritikbyråns sajt finns guider för hur man granskar filmerbilder och sökmotor-tricks. Åsa tipsar även om Bellingcats verktygslåda.

ABC om Stärkt lokaljournalistik i krissituationer

Projektparter: Blekinge Läns Tidning, Göteborgs universitet, NWT Media, Svenska Lottakåren och Medier & demokrati.

Projektperiod: 1 september 2022 till och med 30 juni 2024.

Extern medfinansiär: Myndigheten för psykologiskt försvar.

Vill du veta mer? 

Martin Holmberg

Martin Holmberg

Programansvarig

Nyhetsflöde

Porträtt av en kvinna och en man

Carolina Klüft först ut under Gothenburg Democracy Talks

2024-02-21
I vår startar International Youth Think Tank en ny serie av Gothenburg Democracy Talks. Gästföreläsare kommer att reflektera fritt kring aktuella och brännande teman om demokratins tillstånd och...
Människor på scen, en kamera filmar dem. I bakgrunden syns en färgglad bakgrund

Allt om unga och medier på ett ställe

2024-01-31
Ett av Mediesveriges största bekymmer är det stora glappet mellan yngre och äldre generationers mediekonsumtion. Här har vi samlat allt publicerat material om de unga mediekonsumenterna.
Personer i studio sitter i panel

Se webbinarium om unga mediekonsumenter

2024-01-22
Vad är nyheter för unga, vilket innehåll tycker de bäst om, och hur ska medierna göra för att nå ut till dem? Det var frågeställningarna i Medier & demokratis webbinarium om – och med – unga...
Män ler in i kameran

Labbprojekt om unga och nyheter fördjupas

2023-12-19
Resultaten av forskningsprojektet Y oung citizens and the quality of news: Construals, Emotions and Strategies , presenterades nyligen i en Medier & demokrati-rapport. Nu är det klart att projektet...
Porträtt av en man i svartvitt. I en andra bild syns en gråtande kvinna vid en grav, män håller tillbaka henne så att hon inte faller ned i den nygrävda jordgraven

Paul Hansen om att skildra krig

2023-12-18
Krig är fullt av desinformation, men för Paul Hansen, fotograf på Dagens Nyheter, handlar det om att förmedla det han ser. I Medier & demokrati-podden avsnitt 21 berättar han om hur han navigerar...
Kamera filmar unga på en eventscen

Webbinarium om – och med – unga mediekonsumenter

2023-12-15
Forskare från Linnéuniversitetet presenterade nyligen en färsk Medier & demokrati-rapport om hur unga lockas av nyheter. Den 18 januari bjuder Medier & demokrati in till webbinarium om unga...
Människor står i bibliotek, rapportomslag bredvid .

Unikt forskningsprojekt visar hur unga kan lockas av nyheter

2023-12-06
Medier & demokrati släpper en rapport om en unik studie. Forskare från Linnéuniversitetet har med hjälp av labbtester med 18-25-åringar undersökt hur unga mediekonsumenter hittar och reagerar på...
Porträtt av kvinna mot vit bakgrund

“Tänk att varje dag är som första april”

2023-11-29
Nyhetsläget är extremt och i medier och sociala medier blandas fakta med åsikter. Hur ska man navigera och faktagranska i ett sådant landskap? Som en del av Medier & demokrati-projektet Stärkt...
Man i kostym och glasögon lutar sig mot en bokhylla

Nytt uppdrag inom psykologiskt försvar för Medier & demokrati

2023-11-27
Från 1 november leder Medier & demokrati första steget av en ny nationell satsning. Målet är att etablera en plattform för samtal och forskning med demokratinära yrkesgrupper i centrum. – Yrkesgrupper...
Porträtt av två kvinnor och två män i svartvitt som sitter och ler och skrattar. Ser ut som bilderna är tagna när de pratar på en scen. Deras konturer är urklippta mot en svart bakgrund, i stor text ovanför dem står det i en vit färg i versaler MEDIER & DEMOKRATI-PODDEN.

Ny podd: Framtidens berättelser och utmaningar – hur ska det gå?

2023-11-20
Avsnitt 20 av Medier & demokrati-podden är ett specialavsnitt, inspelat under Audiovisual Days 2023. Ta del av ett panelsamtal som sträcker sig över flera audiovisuella branscher!
Tre unga kvinnor står med blommor i händerna och ler stolt in i kameran. I bakgrunden av dem syns folk som står och pratar med leenden på läpparna.

Ung redaktion bakom unikt magasin i Borås

2023-11-17
Samarbetet mellan bibliotek och medier i Borås födde idén om ett magasin. Resultat blev T[UNG]T – ett magasin av unga för unga. “Det är jättehäftigt att vi fått göra det här”, säger Alvina Birgersson...
Panel på scen, fint upplysta män och kvinnor på stolar, i förgrunden syns en publik och man som tar ett foto med sin mobiltelefon. Scenens bakgrund är färgglatt rödfärgat.

Nya berättarsätt i fokus på Audiovisual Days

2023-11-15
I förra veckan var Medier & demokrati medarrangör av årets upplaga av Audiovisual Days. Det blev tre lyckade dagar fyllda med inspiration till nyskapande inom audiovisuella medier.