Hoppa till huvudinnehåll

Toppbetyg för M&D-konferens om undersökande journalistik

onsdag, november 1, 2023

I september samlades drygt 2 200 journalister i Göteborg för världens största konferens inom undersökande journalistik. Medier & demokrati och Lindholmen Science Park var värd för startdagens förkonferens, och nu är utvärderingen klar. Evenemanget får toppbetyg och här är projektledaren Ulf Johanssons reflektioner om den positiva responsen.

Man på redaktion ser allvarlig ut!

Ulf Johansson. Foto: SVT 

Drygt 85 procent av de som svarat på konferensens utvärdering uttrycker att dagen var väldigt eller extremt värdefull. Berätta: hur var din spontana känsla när du läste det fina betyget?
– Det var fantastiskt, men samtidigt blev jag inte överraskad. Det kändes redan under arrangemanget att alla var oerhört positiva. Jag fick positiv respons hela dagen faktiskt.

Vad bedömer du var nyckelfaktorer?
– Vi lyckades verkligen få till oerhört starka föreläsare. Fördelen var ett starkt fokus på innehållet. Några få spår: AI, metoder och samarbetsprojekt. Det gjorde det möjligt att söka de starkaste och bästa inom de olika spåren.

Säkert ett klurigt perspektiv som projektledare, men vad i programmet uppfattade du som extra höjdpunkter?
– AI-spåret låg helt rätt i tiden och fick också extremt god respons. Men det var även många reportrar som uppskattade de väldigt konkreta och handfasta tipsen kring metoder och samarbeten. Inte minst samarbeten över gränserna kommer att bli alltmer viktigt i framtiden.

Vad är det respondenterna gjort allra mest tummen upp till?
– Det är väl egentligen det jag redan exemplifierat med. Det är uppenbart att de olika spåren gav olika specialister möjligheter att välja det som gav dem bäst utdelning under dagen.

 Något som överraskade?
– Det är väl att så många kritiserade att vi inte hade plats för fler av de totalt drygt 2 200 journalister som kom till Göteborg den aktuella veckan. Men det är ju samtidigt ett väldigt gott betyg.

Bara en procent tyckte att dagen inte motsvarade deras förväntningar. Något specifikt du uppfattar att de var missnöjda med?
– Några få kritiserade enskilda föreläsare för att de var allt för bundna av manus, men det har jag svårt att förstå. Alla kan inte vara fullfjädrade estradörer och man ska komma ihåg att det handlar om oerhört seriösa journalister, som vill vara säkra på att alla fakta är helt korrekta.

Vilken är responsen från de journalister från Västsverige som deltog? Ett 30-tal fick exempelvis möjlighet att delta i förkonferensen utan kostnad.
– Liknande feedback och jag pratade personligen med flera av dem. De uppskattade verkligen innehållet och upplägget. Extra kul att Rune Ytreberg, som jobbar med små resurser uppe i lilla Tromsö, fick högt betyg för sin presentation om hur han och hans kollegor använder AI som ett verktyg. En av anledningarna till att vi bjöd in honom var just det faktum att det kan inspirera kring hur det är att jobba med små resurser.

Med facit i hand: något du ser att vi skulle gjort annorlunda? Vilken är, enkelt sammanfattat, bästa lärdomen?
Jag måste säga att det mesta flöt väldigt bra. Det finns detaljer kring hur vi planerat rummen, maten och informationen kring logistik. Där kunde vi kanske varit ännu lite bättre. Men på det stora hela känns det som om både föreläsare och publik blev väldigt nöjda och att samarbetet med alla inblandade på Lindholmen Science Park har fungerat exceptionellt väl.

ABC om globala jättekonferensen

  • Huvudkonferensen, som hölls på Svenska Mässan, heter Global Investigate Journalism Conference. Den pågick 20-22 september.
  • Förkonferensen, Global Investigate Journalism Pre Conference som arrangerades på Lindholmen Science Park, ägde rum 19 september.
  • Huvudarrangör var Global Investigate Journalism Network med säte i USA. Svenska dito var Föreningen Grävande Journalister och Medieinstitutet Fojo vid Linnéuniversitet. Medier & demokrati ansvarade för förkonferensens planering, innehåll och genomförande, och den lockade knappt 700 deltagare.
  • Västra Götalandsregionens kulturnämnd var förkonferensens huvudfinansiär.

Vill du veta mer? 

Martin Holmberg

Martin Holmberg

Programansvarig

Nyhetsflöde 

Människor står i bibliotek, rapportomslag bredvid .

Unikt forskningsprojekt visar hur unga kan lockas av nyheter

2023-12-06
Medier & demokrati släpper en rapport om en unik studie. Forskare från Linnéuniversitetet har med hjälp av labbtester med 18-25-åringar undersökt hur unga mediekonsumenter hittar och reagerar på...
Porträtt av kvinna mot vit bakgrund

“Tänk att varje dag är som första april”

2023-11-29
Nyhetsläget är extremt och i medier och sociala medier blandas fakta med åsikter. Hur ska man navigera och faktagranska i ett sådant landskap? Som en del av Medier & demokrati-projektet Stärkt...
Man i kostym och glasögon lutar sig mot en bokhylla

Nytt uppdrag inom psykologiskt försvar för Medier & demokrati

2023-11-27
Från 1 november leder Medier & demokrati första steget av en ny nationell satsning. Målet är att etablera en plattform för samtal och forskning med demokratinära yrkesgrupper i centrum. – Yrkesgrupper...
Porträtt av två kvinnor och två män i svartvitt som sitter och ler och skrattar. Ser ut som bilderna är tagna när de pratar på en scen. Deras konturer är urklippta mot en svart bakgrund, i stor text ovanför dem står det i en vit färg i versaler MEDIER & DEMOKRATI-PODDEN.

Ny podd: Framtidens berättelser och utmaningar – hur ska det gå?

2023-11-20
Avsnitt 20 av Medier & demokrati-podden är ett specialavsnitt, inspelat under Audiovisual Days 2023. Ta del av ett panelsamtal som sträcker sig över flera audiovisuella branscher!
Tre unga kvinnor står med blommor i händerna och ler stolt in i kameran. I bakgrunden av dem syns folk som står och pratar med leenden på läpparna.

Ung redaktion bakom unikt magasin i Borås

2023-11-17
Samarbetet mellan bibliotek och medier i Borås födde idén om ett magasin. Resultat blev T[UNG]T – ett magasin av unga för unga. “Det är jättehäftigt att vi fått göra det här”, säger Alvina Birgersson...
Panel på scen, fint upplysta män och kvinnor på stolar, i förgrunden syns en publik och man som tar ett foto med sin mobiltelefon. Scenens bakgrund är färgglatt rödfärgat.

Nya berättarsätt i fokus på Audiovisual Days

2023-11-15
I förra veckan var Medier & demokrati medarrangör av årets upplaga av Audiovisual Days. Det blev tre lyckade dagar fyllda med inspiration till nyskapande inom audiovisuella medier.
Kvinna i jeansjacka som ler in i kameran mot en vit bakgrund

”Visuellt berättande och ljud är avgörande för att nå yngre”

2023-11-06
Ebba Bonde, visuell chef på Svenska Dagbladet, kommer till Audiovisual Days 10 november för att prata audiovisuell journalistik och framtiden. – Användarnas förväntningar på det audiovisuella...
Man på redaktion ser allvarlig ut!

Toppbetyg för M&D-konferens om undersökande journalistik

2023-11-01
I september samlades drygt 2 200 journalister i Göteborg för världens största konferens inom undersökande journalistik. Medier & demokrati och Lindholmen Science Park var värd för startdagens...
en person som tittar in i kameran

En unik inblick i Spotifys podcastvärld

2023-10-25
Spotifys poddchef Karin Bäckmark kommer till Audiovisual Days den 10 november. – Jag kommer berätta hur vår podcaststrategi har sett ut hittills och vad vi blickar mot nu.
Kvinnor står runt ett bord och ler

”Flera hade inte sett en batteridriven radio”

2023-10-23
Under Beredskapsveckan gav sig Blekinge Läns Tidning och Lottakåren ut till gymnasieelever för att prata beredskap. Ett lyckat arrangemang inom ramen för forskningsprojektet ”Stärkt lokaljournalistik...
bild med text

Anmälan för Audiovisual Days 2023 är öppen

2023-10-09
Välkommen till Audiovisual Days – höstens stora evenemang som snackar innovation och utveckling inom det audiovisuella medielandskapet. Är du verksam inom film, TV, spel, media, VR eller...
Personer på Scen i exklusiv miljö

Världens största grävkonferens i Göteborg: “En fantastisk upplevelse”

2023-09-27
Ulla Sätereie var en av huvudpersonerna bakom Global Investigative Journalism Conference (GIJC). En konferens som bjöd på både energi och tårar. – Så starka berättelser, så starka människor som...