Hoppa till huvudinnehåll

”Visuellt berättande och ljud är avgörande för att nå yngre”

måndag, november 6, 2023

Ebba Bonde, visuell chef på Svenska Dagbladet, kommer till Audiovisual Days 10 november för att prata audiovisuell journalistik och framtiden. – Användarnas förväntningar på det audiovisuella berättandet kräver stora resurser, säger hon.

Kvinna i jeansjacka som ler in i kameran mot en vit bakgrund

På onsdag – 8 november – drar Audiovisual Days igång: ett tre dagars-evenemang för alla verksamma inom audiovisuella medier. Som en avslutning på eventet modererar Medier & demokratis Martin Holmberg ett panelsamtal om framtidens berättelser och utmaningar. Till denna panel har vi bjudit in företrädare från medie-, film-, spel- och ljudbranschen för att samtala om utvecklingen av det audiovisuella berättandet framåt, och vad branscherna kan lära av varandra. Svenska Dagbladets Ebba Bonde är en av paneldeltagarna. 

Varför är det visuella viktigt för journalistiken? I dag och i framtiden? 
– I en alltmer komplex värld, där mycket av vår kommunikation också sker via sociala medier, kan vi se att berättande i ljud och visuellt har blivit ett viktigt behov när folk vill ta del av nyheter. Vi vet också att det visuella berättandet och ljud är avgörande för att nå ut med nyheter till en yngre målgrupp. Därför blir det i slutändan också en demokratifråga, att så många som möjligt kan ta del av nyheter.

Kvinna i jeansjacka som ler in i kameran mot en vit bakgrund

Hur når man publiken i ett alltmer krävande medielandskap? 
– Vi behöver lära oss mycket mer om våra läsare genom analys och användartester. Vi behöver skapa innehåll och tjänster som fyller en tydlig funktion i läsarnas vardag och liv. Det är helt avgörande att vi är där läsarna är, med relevanta och oväntade journalistiska vinklar som berör och som förklarar samhällsutvecklingen. Bra journalistik, helt enkelt. 

Hur jobbar ni med att utveckla det visuella på SvD i dag?
– Vi jobbar hela tiden med att det visuella berättandet har ett eget journalistiskt värde och att det aldrig får bli till dekoration. Att kunna förklara komplexa sammanhang i foto, grafik och illustration av hög kvalitet är vår styrka. Glädjande nog ser vi att det finns en tydlig vilja hos läsare att betala för innehåll om de upplever att journalistiken, inte minst den visuella, upplevs som unik, berörande och av hög kvalitet.


Vilka utmaningar står den audiovisuella journalistiken inför?
– Det finns flera utmaningar. En är att användarnas allt högre förväntningar på det audiovisuella berättandet kräver stora resurser för att skapa innehåll. Vi måste fortsätta utveckla andra arbetsmetoder än det traditionella att skriva en text och sedan illustrera den, och där tycker jag vi är på god väg. 

– Vi måste också fokusera mycket mer på våra användare. Där finns en ytterligare utmaning i att Google och sociala medieföretag väldigt starkt påverkar våra möjligheter både att nå användare och annonsförsäljningen.

Vad ser du mest fram emot med Audiovisual Days?
– Programmet ser jättespännande ut och det ska bli kul att träffa kreativa människor som gör intressanta saker inom audiovisuellt berättande. 

Förutom Ebba Bonde kommer Anette Novak (fd vd Svenska FIlminstitutet), Karin Bäckmark (Head of podcasts, Spotify) och Klaus Lyngeled (grundare Moonhood) delta i panelsamtalet.

Det äger rum på fredag 10 november klockan 11.15-12.00. Samtalet kommer även att spelas in till Medier & demokrati-podden för att kunna lyssnas på i efterhand.

Panelsamtalet går nu att ta del av i efterhand i poddformat, du hittar det på Spotify, där kan du antingen lyssna eller se på panelsamtalet, du hittar podden här: https://open.spotify.com/episode/0XmIQzcc319WgeUqGtThO8?si=db488ebc865f… 

ABC om Audiovisual Days

  • Äger rum på Visual Arena Lindholmen, men går även att ta del av digitalt.
  • Evenemanget är gratis.
  • Datum: 8-10 november 2023.
  • Ett event från Lindholmen Science Park i samarbete mellan följande program/projekt: Film & TV Lindholmen, Visual Arena, GameLab Lindholmen, Medier & demokrati, Xperience Next och International Youth Think Tank.
  • Finansieras huvudsakligen av Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad.
-
Online och på Visual Arena Lindholmen, Lindholmspiren 3-5, Göteborg
Röd och rosa bakgrund

Audiovisual Days 2023

Välkommen till Audiovisual Days – höstens stora evenemang som snackar innovation och utveckling inom...
Kvinna ler in i kameran!

Frida Dam Bergstedt

Projektledare

Nyhetsflöde

Porträtt av kvinna mot vit bakgrund

“Tänk att varje dag är som första april”

2023-11-29
Nyhetsläget är extremt och i medier och sociala medier blandas fakta med åsikter. Hur ska man navigera och faktagranska i ett sådant landskap? Som en del av Medier & demokrati-projektet Stärkt...
Man i kostym och glasögon lutar sig mot en bokhylla

Nytt uppdrag inom psykologiskt försvar för Medier & demokrati

2023-11-27
Från 1 november leder Medier & demokrati första steget av en ny nationell satsning. Målet är att etablera en plattform för samtal och forskning med demokratinära yrkesgrupper i centrum. – Yrkesgrupper...
Porträtt av två kvinnor och två män i svartvitt som sitter och ler och skrattar. Ser ut som bilderna är tagna när de pratar på en scen. Deras konturer är urklippta mot en svart bakgrund, i stor text ovanför dem står det i en vit färg i versaler MEDIER & DEMOKRATI-PODDEN.

Ny podd: Framtidens berättelser och utmaningar – hur ska det gå?

2023-11-20
Avsnitt 20 av Medier & demokrati-podden är ett specialavsnitt, inspelat under Audiovisual Days 2023. Ta del av ett panelsamtal som sträcker sig över flera audiovisuella branscher!
Tre unga kvinnor står med blommor i händerna och ler stolt in i kameran. I bakgrunden av dem syns folk som står och pratar med leenden på läpparna.

Ung redaktion bakom unikt magasin i Borås

2023-11-17
Samarbetet mellan bibliotek och medier i Borås födde idén om ett magasin. Resultat blev T[UNG]T – ett magasin av unga för unga. “Det är jättehäftigt att vi fått göra det här”, säger Alvina Birgersson...
Panel på scen, fint upplysta män och kvinnor på stolar, i förgrunden syns en publik och man som tar ett foto med sin mobiltelefon. Scenens bakgrund är färgglatt rödfärgat.

Nya berättarsätt i fokus på Audiovisual Days

2023-11-15
I förra veckan var Medier & demokrati medarrangör av årets upplaga av Audiovisual Days. Det blev tre lyckade dagar fyllda med inspiration till nyskapande inom audiovisuella medier.
Kvinna i jeansjacka som ler in i kameran mot en vit bakgrund

”Visuellt berättande och ljud är avgörande för att nå yngre”

2023-11-06
Ebba Bonde, visuell chef på Svenska Dagbladet, kommer till Audiovisual Days 10 november för att prata audiovisuell journalistik och framtiden. – Användarnas förväntningar på det audiovisuella...
Man på redaktion ser allvarlig ut!

Toppbetyg för M&D-konferens om undersökande journalistik

2023-11-01
I september samlades drygt 2 200 journalister i Göteborg för världens största konferens inom undersökande journalistik. Medier & demokrati och Lindholmen Science Park var värd för startdagens...
en person som tittar in i kameran

En unik inblick i Spotifys podcastvärld

2023-10-25
Spotifys poddchef Karin Bäckmark kommer till Audiovisual Days den 10 november. – Jag kommer berätta hur vår podcaststrategi har sett ut hittills och vad vi blickar mot nu.
Kvinnor står runt ett bord och ler

”Flera hade inte sett en batteridriven radio”

2023-10-23
Under Beredskapsveckan gav sig Blekinge Läns Tidning och Lottakåren ut till gymnasieelever för att prata beredskap. Ett lyckat arrangemang inom ramen för forskningsprojektet ”Stärkt lokaljournalistik...
bild med text

Anmälan för Audiovisual Days 2023 är öppen

2023-10-09
Välkommen till Audiovisual Days – höstens stora evenemang som snackar innovation och utveckling inom det audiovisuella medielandskapet. Är du verksam inom film, TV, spel, media, VR eller...
Personer på Scen i exklusiv miljö

Världens största grävkonferens i Göteborg: “En fantastisk upplevelse”

2023-09-27
Ulla Sätereie var en av huvudpersonerna bakom Global Investigative Journalism Conference (GIJC). En konferens som bjöd på både energi och tårar. – Så starka berättelser, så starka människor som...
Man på redaktion

Så jobbar Svenska Dagbladet med AI

2023-09-22
AI kan effektivisera journalistiken, och gör det redan i viss utsträckning. Men utvecklingen drivs också av ett osunt narrativ, det menar Johan Silfversten Bergman, redaktionell utvecklingschef och AI...