Under Beredskapsveckan gav sig Blekinge Läns Tidning och Lottakåren ut till gymnasieelever för att prata beredskap. Ett lyckat arrangemang inom ramen för forskningsprojektet ”Stärkt lokaljournalistik i krissituationer”. – Flera av dem hade inte sett en vanlig batteridriven radio innan, säger Mimmi Karlsson Bernfalk, chefredaktör på BLT.
”Stärkt lokaljournalistik i krissituationer” är en samverkan mellan Lottakåren och lokala nyhetsredaktioner i Blekinge och Värmland med särskilt fokus i kommunerna Karlshamn, Arvika och Eda. Syftet är att i lokala testmiljöer med gles redaktionell bemanning testa om, och i så fall hur, samverkan mellan lokala nyhetsmedier och Svenska Lottakåren kan stärka informations- och kommunikationsleden, och därigenom skapa bättre förutsättningar för de lokala medierna att snabbt få verifierade uppgifter vid krissituationer.
”Träffas en gång i månaden”
I Blekinge samarbetar Blekinge Läns Tidning (BLT) och Lottakåren i Karlshamn.
Vecka 39 var det beredskapsvecka, en årlig nationell kampanj som samordnas av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) för att öka människors motståndskraft inför kriser och krig. Under veckan passade BLT och Lottakåren på att göra en gemensam publik aktivitet.
– Vi träffar lottorna en gång i månaden inom ramen för det här projektet. Vi diskuterar journalistik och våra olika roller och hur vi kan samverka. Vi har då identifierat att mediebranschen har ett behov av att skapa en relation med våra yngre medborgare. Det är en generation som inte ens vuxit upp med en tidning hemma och som egentligen inte har någon relation till en lokaltidning. Vi kunde också slå fast att även Lottakåren är relativt okända för allmänheten och har svårt att rekrytera yngre. Här såg vi att det fanns en gemensam nämnare, säger Mimmi Karlsson Bernfalk, chefredaktör och ansvarig utgivare på BLT.
Vikten av att vara källkritisk
Det resulterade i att Mimmi Karlsson Bernfalk tillsammans med två representanter från Lottakåren gjorde tre besök på Vägga gymnasieskola i Karlshamn under beredskapsveckan. De berättade om vikten av beredskap, visade en film om vad som händer vid en större samhällskris och några elever fick även göra en utmaning som finns på MSB:s hemsida. "Sju dagar" heter den och bygger på ett påhittat scenario där man behöver ta ställning till ett antal olika val om hur man agerar i en kris.
– Lottorna hade också med sig en beredskapsväska som väckte väldigt stort intresse bland eleverna. Det var flera av dem som inte hade sett en vanlig batteridriven radio innan. Så vi hade en liten diskussion kring det. Mitt ansvar var att prata om vikten av att vara källkritisk, inte minst i en samhällskris, säger Mimmi Karlsson Bernfalk.
Hur var responsen från eleverna?
– Den var bra. De var väldigt intresserade och vi fick många frågor, det fanns en nyfikenhet. Många hade inte koll på varför det är viktigt att vara förberedd.
Vad är planen framåt i projektet nu?
– Vi fortsätter träffas en gång i månaden för att diskutera vår journalistik, vad de tycker är relevant för dem och om vi kan hitta andra vägar som vi gemensamt kan nå ut till yngre utifrån det vi gjort nu. Sen har vi en förhoppning om att det nu när vi byggt en relation mellan oss och Lottakåren blir möjligt att använda dem som kontaktpersoner vi kan ringa om det skulle bli storm eller något annat skulle hända som begränsar tillgängligheten till olika platser. Det tycker jag det har ett stort värde.
Vilka lärdomar har du hittills tagit med dig från projektet?
– Vikten av att vara nära människorna som bor i Blekinge. Varje gång man är ute i en gymnasieskola eller träffar lottorna och börjar prata förstår man hur viktigt det är att vi journalister kommer ut. Att vi träffar människor i verkliga livet och kommer bort så mycket som möjligt från skrivbordsjournalistiken.
ABC om Stärkt lokaljournalistik i krissituationer
Projektparter: Blekinge Läns Tidning, Göteborgs universitet, NWT Media, Svenska Lottakåren och Medier & demokrati.
Projektperiod: 1 september 2022 till och med 30 juni 2024.
Extern medfinansiär: Myndigheten för psykologiskt försvar.
Övrigt under Beredskapsveckan: I Arvika publicerade Arvika Nyheter flera nyhetsinslag på temat beredskap. Ett par handlade om en så kallad Exitainer – en container där invånare i gruppen kunde testa hur upplevelsen blir om samhället skulle ”släckas ned”. En annan om att höststormarna är i antågande hur man kan förbereda sig för strömavbrott.