En vetenskaplig artikel baserad på resultaten från Medier & demokrati-projektet Lokal demokrati i en digital värld har publicerats i Journal of Applied Journalism & Media Studies. Den handlar om platsens återkomst för lokaljournalistiken.
– Det blev en bra artikel och jag tycker framför allt att det varit väldigt roligt, säger forskaren Malin Picha Edwardsson.
Förra året avslutades forskningsprojektet Lokal demokrati i en digital värld, ett projekt där lokala medier och bibliotek i tre olika städer samarbetade för att stärka demokratin med särskilt fokus på valet 2022. Projektet sammanfattades i en Medier & demokrati-rapport med titeln Lyckad kombination stärker demokratin där en av flera viktiga slutsatser var att det finns ett stort behov av fysiska platser för möten och samtal som motvikt till vårt allt mer digitaliserade samhälle, och att biblioteken kan ses som en outnyttjad arena.
Detta var något som forskarna Malin Picha Edwardsson och Maria Zuiderveld vid Södertörns högskola tog fasta på när de skrev sin vetenskapliga artikel om projektet. En skillnad från rapporten är att de i artikeln även använt sig av olika vetenskapliga teorier om platsens betydelse för det offentliga samtalet och därmed demokratin.
I artikeln skriver forskarna att med hjälp av lokala bibliotek så kan medier undersöka om de kan hitta tillbaka till det platsbaserade publika samtalet. Något som förr var mer närvarande när folk kom in på redaktionerna och pratade.
– Det är bra för medierna att använda sig av bibliotekens plats för att främja demokrati och dialog. Platsen har en jätteviktig betydelse för de lokala medierna i framtiden.
Andra slutsatser som lyfts i artikeln är att lokala bibliotek och medier kan lära av varandra för att stärka sina positioner i det lokala samhället, att utmaningen för dem är att nå ut till grupper som inte tar del av vare sig lokala medier eller bibliotek i dag samt att lokala medier och bibliotek tillsammans kan öka mängden medborgarjournalistik.
Har projektet tillfört någonting nytt ur ett större forskningsperspektiv, och vad i så fall?
– Ja, det tror jag. Det finns inte jättemånga studier på detta och den här typen av projekt har vi inte hittat, inte ens utomlands. Vi som forskare har ju teoretiska tankar och idéer kring vad projektet kan betyda, men generellt i vår värld idag när demokratin utmanas så hoppas vi att det här också kan bidra till tankar och idéer kring hur vi kan stärka demokratin. Det tycker vi känns viktigt. Kanske kan det här vara en väg att gå för att öka demokratin och få fler människor engagerade i olika frågor lokalt.
Det är en lång och snårig process att få artiklar publicerade i vetenskapliga tidskrifter, så Malin Picha Edwardsson är glad och lättad över beskedet. Tidskriften Journal of Applied Journalism & Media Studies är dessutom relativt praktiskt orienterad och inte fullt så teoretisk som många andra vetenskapliga tidskrifter och är därför en tidskrift som medieföretag håller lite koll på, menar hon.
– Det blev en bra artikel och jag tycker framför allt att det har varit väldigt roligt att jobba med det här projektet.
Artikelns abstract går att läsa här: https://intellectdiscover.com/content/journals/10.1386/ajms_00132_1
Om projektet ”Lokal demokrati i en digital värld”
Projekttid: 1 januari 2022-30 juni 2023.
Deltagare: Borås Tidning, Falköpings Tidning, TTELA, biblioteken i Borås, Falköping och Vänersborg samt Södertörns högskola och Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen.
Finansiering: Projektet omslöt nästan 1,3 miljoner kronor och medfinansierades av Västra Götalandsregionen kulturnämnd med 600 000 kronor. Övriga finansiering utgjordes av insatser från deltagande aktörer.