Resultaten av forskningsprojektet Young citizens and the quality of news: Construals, Emotions and Strategies, presenterades nyligen i en Medier & demokrati-rapport. Nu är det klart att projektet får en uppföljare. Forskarna vid Visualix-labbet (Linnéuniversitetet) ska fördjupa kunskaperna om ungas nyhetsupplevelser med fokus på lokaljournalistik. Även denna gång med Medier & demokrati som projektpart.
Syftet med den första delen har varit att utforska nya sätt att undersöka hur unga betraktar nyheter. Hur de interagerar med nyhetsinnehåll och hur känsloreaktioner inverkar på bedömningen av kvalitet. Studien gjordes med hjälp av ett flertal metoder: kvantitativa, kvalitativa och laborativa. Dels genom att be 18-25-åringar att leta efter nyheter på sin mobil och följa ögonrörelser. Dels genom visa nyhetsklipp och mäta fysiska reaktioner. Forskarna har också gjort djupintervjuer kring vad de unga sett och hur iakttagelserna upplevts. Genom att väga samman resultaten har forskargruppen kunnat dra flera slutsatser kring hur unga definierar och reagerar på nyheter.
Grundläggande byggsten i demokratin
Första delen finansierades av Barometernstiftelsen samt kunskapsmiljön ”Ifrågasatt demokrati” vid ”Linnéuniversitetet, och projektet avslutas med ett webbinarium som sänds från Lindholmen Science Park 18 januari. Barometernstiftelsen finansierar även fördjupningen och Medier & demokrati deltar i samma roll: utgöra brygga till mediebranschen och ansvara för projektets kunskapsspridning.
– Jätteroligt, projektet är spännande och har en angelägen inriktning. Nyheter och journalistik är en grundläggande byggsten i demokratin. Därför är det – ur ett samhällsperspektiv – viktigt att lära och förstå hur yngre ser på och tar till sig journalistik. För medieföretag är det långsiktigt en överlevnadsfråga, säger Martin Holmberg, programansvarig för Medier & demokrati.
”Observationsdelen blir mer omfattande”
I det nya forskningsprojektet lägger forskarna fokus på lokala nyheter. Kristoffer Holt, professor i medier- och kommunikationsvetenskap vid Linnéuniversitetet:
– Vi kommer utgå från tre huvudfrågor: Hur definierar unga medborgare lokala nyheter? Om de tar del av den typen av nyheter, vart vänder de sig i så fall? Vi är också intresserade av motiven – varför tar de (eller inte) del av lokala nyheter,
Varför ville ni göra ett fördjupande projekt?
– Det finns mycket som pekar på att åldersgruppen 18 till 25 år inte tar del av just lokala nyheter i samma utsträckning som tidigare generationer gjort. Här vill vi försöka förstå hur de tänker. Å ena sidan anledningar till att inte ta del av lokala nyheter. Å andra sidan, och kanske särskilt det, hur de som faktiskt ändå tar del av lokala nyheter upplever det. Både vad de tänker kring lokal journalistik och vad de värderar.
Vilka frågeställningar kommer ni titta närmare på?
Vi utgår från de här: Vad är lokala nyheter för unga medborgare? Vart och på vilket sätt kommer de i kontakt med lokala nyheter? Varför tar unga medborgare del av lokala nyheter?
Kommer ni använda samma metod som i första projektet?
– Ja, studien kommer att genomföras med samma fokus på att kombinera traditionell metod som intervjuer med de möjligheter som vårt medielaboratorium Visualix erbjuder. Vi kommer jobba vidare med att finjustera och vidareutveckla vår metod från vårt nyss avslutade projekt. Särskilt observationsdelen kommer att bli mer omfattande.
ABC om nya projektet
Läs rapporten med första projektets upptäckter