Samarbetet mellan bibliotek och medier i Borås födde idén om ett magasin. Resultat blev T[UNG]T – ett magasin av unga för unga.
“Det är jättehäftigt att vi fått göra det här”, säger Alvina Birgersson, en av skaparna.
Under 2022 och första halvan av 2023 pågick Medier & demokrati-projektet Lokal demokrati i en digital värld, ett projekt som gick ut på att lokala medier och bibliotek samverkade för att stärka den lokala demokratin, framförallt inför valet. En av de tre medverkande städerna var Borås där Borås Tidning och Biblioteken i Borås samarbetade genom att arrangera ett flertal evenemang.
Efter att ha etablerat kontakt med ett antal ungdomar som arrangerade ett valevent för unga förstagångsväljare i stadsdelen Norrby såg tidningen och biblioteket vilken framgång det var att låta ungdomarna själva vara drivande i projektet. De bestämde sig för att spinna vidare på samma koncept även efter valet vilket resulterade i idén om ett magasin av och för unga.
Skapandet av magasinet, som fått namnet T[UNG]T, har varit en del av projektet Lokal demokrati i en digital värld, och nu är magasinet publicerat. Redaktionen har bestått av Fahmo Mohamed, Alvina Birgersson och Hannah Evensen som fått hjälp och stöttning av både Biblioteken i Borås, genom Maria Nordin, och Borås Tidning, genom Vildana Aganović.
I tisdags hölls releasefest på Stadsbiblioteket i Borås, och de tre redaktionsmedlemmarna var stolta och glada.
– Det är jättehäftigt att vi fått göra det här, säger Alvina Birgersson.
Innehållet i magasinet är framförallt självreflekterande texter som handlar om hur det är att vara mellan ung och vuxen. De spännande men också svåra åren i tidiga 20-årsåldern där redaktionen själva befinner sig, ett tema som tidigt kändes ganska självklart.
– Vi visste att det skulle vara ett magasin av unga för unga, och vi började på en gång tänka: Vad är det vi har saknat? Vad är det vi själva går och tänker på? Vad går vi igenom i våra liv just nu som vi kanske önskar att det fanns mer hjälp med?, säger Hannah Evensen.
– Det har varit väldigt lärorikt. När det blir så officiellt, att vi ska skapa något på riktigt, så får man lära sig vad som krävs. Nu vet jag att det faktiskt går att göra en sån här sak, men också att det krävs väldigt mycket, säger Fahmo Mohamed.
Alla tre lyfte vikten av att få förtroendet från Borås stad, och projektet, att få göra detta och därmed få en plattform att höras och synas. Ida Burén, kulturchef på Borås stad och ansvarig utgivare för magasinet, var inne på samma spår. Under ett tal på releaseminglet lyfte hon vikten av att stötta de unga.
– Jag hoppas ni fått med er att era röster är gångbara i Borås, sa hon.
ABC om ”Lokal demokrati i en digital värld”
Projekttid: 1 januari 2022-30 juni 2023.
Deltagare: Borås Tidning, Falköpings Tidning, TTELA, biblioteken i Borås, Falköping och Vänersborg samt Södertörns högskola och Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen.
Finansiering: Projektet omslöt nästan 1,3 miljoner kronor och medfinansierades av Västra Götalandsregionen kulturnämnd med 600 000 kronor. Övrig finansiering utgjordes av insatser från deltagande aktörer.