Hoppa till huvudinnehåll

Ung redaktion bakom unikt magasin i Borås

fredag, november 17, 2023

Samarbetet mellan bibliotek och medier i Borås födde idén om ett magasin. Resultat blev T[UNG]T – ett magasin av unga för unga. 

“Det är jättehäftigt att vi fått göra det här”, säger Alvina Birgersson, en av skaparna. 

Tre unga kvinnor står på en scen uppradade inför en publik, till vänster om dem står en äldre kvinna som ser ut att ställa frågor till dem inför publiken. Bakom dem står en skärm där det stort står T[UNG]T.

Bild: Till höger i bild, den unga redaktionen, från vänster: Fahmo Mohamed, Alvina Birgersson och Hannah Evensen. Ida Burén står några meter ifrån och samtalar med den unga redaktionen. 

Under 2022 och första halvan av 2023 pågick Medier & demokrati-projektet Lokal demokrati i en digital värld, ett projekt som gick ut på att lokala medier och bibliotek samverkade för att stärka den lokala demokratin, framförallt inför valet. En av de tre medverkande städerna var Borås där Borås Tidning och Biblioteken i Borås samarbetade genom att arrangera ett flertal evenemang.

Efter att ha etablerat kontakt med ett antal ungdomar som arrangerade ett valevent för unga förstagångsväljare i stadsdelen Norrby såg tidningen och biblioteket vilken framgång det var att låta ungdomarna själva vara drivande i projektet. De bestämde sig för att spinna vidare på samma koncept även efter valet vilket resulterade i idén om ett magasin av och för unga. 

Skapandet av magasinet, som fått namnet T[UNG]T, har varit en del av projektet Lokal demokrati i en digital värld, och nu är magasinet publicerat. Redaktionen har bestått av Fahmo Mohamed, Alvina Birgersson och Hannah Evensen som fått hjälp och stöttning av både Biblioteken i Borås, genom Maria Nordin, och Borås Tidning, genom Vildana Aganović. 

Tre unga kvinnor står med blommor i händerna och ler stolt in i kameran. I bakgrunden av dem syns folk som står och pratar med leenden på läpparna.

I tisdags hölls releasefest på Stadsbiblioteket i Borås, och de tre redaktionsmedlemmarna var stolta och glada. 

– Det är jättehäftigt att vi fått göra det här, säger Alvina Birgersson. 

Innehållet i magasinet är framförallt självreflekterande texter som handlar om hur det är att vara mellan ung och vuxen. De spännande men också svåra åren i tidiga 20-årsåldern där redaktionen själva befinner sig, ett tema som tidigt kändes ganska självklart. 

– Vi visste att det skulle vara ett magasin av unga för unga, och vi började på en gång tänka:  Vad är det vi har saknat? Vad är det vi själva går och tänker på? Vad går vi igenom i våra liv just nu som vi kanske önskar att det fanns mer hjälp med?, säger Hannah Evensen. 

– Det har varit väldigt lärorikt. När det blir så officiellt, att vi ska skapa något på riktigt, så får man lära sig vad som krävs. Nu vet jag att det faktiskt går att göra en sån här sak, men också att det krävs väldigt mycket, säger Fahmo Mohamed.


Alla tre lyfte vikten av att få förtroendet från Borås stad, och projektet, att få göra detta och därmed få en plattform att höras och synas. Ida Burén, kulturchef på Borås stad och ansvarig utgivare för magasinet, var inne på samma spår. Under ett tal på releaseminglet lyfte hon vikten av att stötta de unga. 

– Jag hoppas ni fått med er att era röster är gångbara i Borås, sa hon. 

ABC om ”Lokal demokrati i en digital värld”

Projekttid: 1 januari 2022-30 juni 2023.
Deltagare: Borås Tidning, Falköpings Tidning, TTELA, biblioteken i Borås, Falköping och Vänersborg samt Södertörns högskola och Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen.
Finansiering: Projektet omslöt nästan 1,3 miljoner kronor och medfinansierades av Västra Götalandsregionen kulturnämnd med 600 000 kronor. Övrig finansiering utgjordes av insatser från deltagande aktörer.

Vill du veta mer? 

Kvinna ler in i kameran!

Frida Dam Bergstedt

Projektledare
personer på scen

Lokal demokrati i en digital värld

I ”Lokal demokrati i en digital värld” testar nyhetsmedier och bibliotek experimentellt om och hur nya former av samverkan kan stärka lokal nyhets- och kunskapsförmedling och invånarnas medie- och...

Nyhetsflöde

Människor står i bibliotek, rapportomslag bredvid .

Unikt forskningsprojekt visar hur unga kan lockas av nyheter

2023-12-06
Medier & demokrati släpper en rapport om en unik studie. Forskare från Linnéuniversitetet har med hjälp av labbtester med 18-25-åringar undersökt hur unga mediekonsumenter hittar och reagerar på...
Porträtt av kvinna mot vit bakgrund

“Tänk att varje dag är som första april”

2023-11-29
Nyhetsläget är extremt och i medier och sociala medier blandas fakta med åsikter. Hur ska man navigera och faktagranska i ett sådant landskap? Som en del av Medier & demokrati-projektet Stärkt...
Man i kostym och glasögon lutar sig mot en bokhylla

Nytt uppdrag inom psykologiskt försvar för Medier & demokrati

2023-11-27
Från 1 november leder Medier & demokrati första steget av en ny nationell satsning. Målet är att etablera en plattform för samtal och forskning med demokratinära yrkesgrupper i centrum. – Yrkesgrupper...
Porträtt av två kvinnor och två män i svartvitt som sitter och ler och skrattar. Ser ut som bilderna är tagna när de pratar på en scen. Deras konturer är urklippta mot en svart bakgrund, i stor text ovanför dem står det i en vit färg i versaler MEDIER & DEMOKRATI-PODDEN.

Ny podd: Framtidens berättelser och utmaningar – hur ska det gå?

2023-11-20
Avsnitt 20 av Medier & demokrati-podden är ett specialavsnitt, inspelat under Audiovisual Days 2023. Ta del av ett panelsamtal som sträcker sig över flera audiovisuella branscher!
Tre unga kvinnor står med blommor i händerna och ler stolt in i kameran. I bakgrunden av dem syns folk som står och pratar med leenden på läpparna.

Ung redaktion bakom unikt magasin i Borås

2023-11-17
Samarbetet mellan bibliotek och medier i Borås födde idén om ett magasin. Resultat blev T[UNG]T – ett magasin av unga för unga. “Det är jättehäftigt att vi fått göra det här”, säger Alvina Birgersson...
Panel på scen, fint upplysta män och kvinnor på stolar, i förgrunden syns en publik och man som tar ett foto med sin mobiltelefon. Scenens bakgrund är färgglatt rödfärgat.

Nya berättarsätt i fokus på Audiovisual Days

2023-11-15
I förra veckan var Medier & demokrati medarrangör av årets upplaga av Audiovisual Days. Det blev tre lyckade dagar fyllda med inspiration till nyskapande inom audiovisuella medier.
Kvinna i jeansjacka som ler in i kameran mot en vit bakgrund

”Visuellt berättande och ljud är avgörande för att nå yngre”

2023-11-06
Ebba Bonde, visuell chef på Svenska Dagbladet, kommer till Audiovisual Days 10 november för att prata audiovisuell journalistik och framtiden. – Användarnas förväntningar på det audiovisuella...
Man på redaktion ser allvarlig ut!

Toppbetyg för M&D-konferens om undersökande journalistik

2023-11-01
I september samlades drygt 2 200 journalister i Göteborg för världens största konferens inom undersökande journalistik. Medier & demokrati och Lindholmen Science Park var värd för startdagens...
en person som tittar in i kameran

En unik inblick i Spotifys podcastvärld

2023-10-25
Spotifys poddchef Karin Bäckmark kommer till Audiovisual Days den 10 november. – Jag kommer berätta hur vår podcaststrategi har sett ut hittills och vad vi blickar mot nu.
Kvinnor står runt ett bord och ler

”Flera hade inte sett en batteridriven radio”

2023-10-23
Under Beredskapsveckan gav sig Blekinge Läns Tidning och Lottakåren ut till gymnasieelever för att prata beredskap. Ett lyckat arrangemang inom ramen för forskningsprojektet ”Stärkt lokaljournalistik...
bild med text

Anmälan för Audiovisual Days 2023 är öppen

2023-10-09
Välkommen till Audiovisual Days – höstens stora evenemang som snackar innovation och utveckling inom det audiovisuella medielandskapet. Är du verksam inom film, TV, spel, media, VR eller...
Personer på Scen i exklusiv miljö

Världens största grävkonferens i Göteborg: “En fantastisk upplevelse”

2023-09-27
Ulla Sätereie var en av huvudpersonerna bakom Global Investigative Journalism Conference (GIJC). En konferens som bjöd på både energi och tårar. – Så starka berättelser, så starka människor som...