Hoppa till huvudinnehåll

Ny podd: Framtidens berättelser och utmaningar – hur ska det gå?

måndag, november 20, 2023

Avsnitt 20 av Medier & demokrati-podden är ett specialavsnitt, inspelat under Audiovisual Days 2023. Ta del av ett panelsamtal som sträcker sig över flera audiovisuella branscher!

Porträtt av två kvinnor och två män i svartvitt som sitter och ler och skrattar. Ser ut som bilderna är tagna när de pratar på en scen. Deras konturer är urklippta mot en svart bakgrund, i stor text ovanför dem står det i en vit färg i versaler MEDIER & DEMOKRATI-PODDEN.

Under Audiovisual Days ledde Martin Holmberg ett panelsamtal om framtidens berättelser och utmaningar. I panelen satt Anette Novak, fd vd Svenska Filminstitutet, Ebba Bonde, visuell chef Svenska Dagbladet, Karin Bäckmark, nordisk podcastchef Spotify och Klaus Lyngeled, spelutvecklare och grundare av företaget Moonhood.

Temat för samtalet var utmaningar, och vad vi kan lära av varandra.

Klaus Lyngeled från spelbranschen berättar i panelsamtalet att efter en tid av väldigt mycket investeringar och tillväxt har branschen nått en nivå som gjort marknaden överfull. 

–  Det är för många produkter ute på marknaden. Det har först pumpats in pengar som sedan dragits tillbaka, vilket har lett till att flera mindre bolag nu har fallit bort, säger han i panelsamtalet. 

För ljudbranschen är den största utmaningen pengarna. 

– Ljudvärlden behöver få in mer pengar för att stimulera utveckling, innovation och kreatörsskap. Oförståelsen hos annonsörer för styrkan i poddmediet är den största utmaningen, säger Karin Bäckmark.

Kvinna på scen

Ebba Bonde från Svenska Dagbladet lyfter traditionen av att låsa in allt material bakom betalvägg som en utmaning för mediebranschen. 

– Det gör att vårt innehåll inte exponeras till nya målgrupper som traditionellt inte vänder sig till oss. En annan utmaning är de nya läsarna, de unga, där vi ser ett otroligt stort tapp framåt. Det är både problem för oss men också en viktig demokratifråga.

Kvinna sitter och skrattar på scen, om vänster håller en man i en mikrofon och är lutad mot intervjuobjektet.

Anette Novak, som har erfarenhet från både medie- och filmbranschen lyfter konkurrensen mellan publikens uppmärksamhet som en utmaning för samtliga. 

– Är det någonting som inte ökar så är vår uppmärksamhetstid, säger hon. 

Att samtala över branschgränserna är ovanligt, vilket gör detta panelsamtal unikt. Medan vissa, medie- och filmbranschen, i stor utsträckning hämmas av traditionella strukturer har spel- och ljudbranschen helt andra förutsättningar.


– På Spotify lever vi under något vi kallar kontrollerat kaos. Vi har väldigt få strukturer för att vi ska kunna vara snabba i vändningar. Det kan ibland vara utmanande att jobba under de förutsättningarna men det är också jättekul. Det vänds och vrids och testas över hela världen, vi jobbar ständigt med det för att inte bli gamla och mossiga, säger Karin Bäckmark.

Klaus Lyngeled berättade att spelbranschen har tekniken på sin sida för att ligga i framkant, men menar samtidigt att branschen inte egentligen har förändrats så mycket. 

– Vi har exakt samma speldesign, och jag har jobbat med det här i nästan 30 år. Det är fortfarande packman, det är bara mer grafik på det och lite olika sätt att trycka på knapparna eller ta på sig ett headset och lite sånt. Jag tycker inte vi är så innovativa faktiskt. 

Lyssna eller titta på podden för att ta del av fler reflektioner om framtidens utmaningar, och lösningar. På Spotify kan du ta del av avsnittet som en videopodd, med video från panelsamtalet. 

Vill du veta mer? 

Man i svart porträtt, mot svart bakgrund

Jobba med data och AI på en mindre redaktion

Publicerad 18 september 2023 Medier & demokrati-podden 2023:8 Medverkande: Rune Ytreberg, dataredaktör, iTromsø. Inspelad 8 september 2023.
Man och kvinna i svart porträtt

“Var där de unga är – men flamsa inte till det”

2023-09-13
I Medier & demokrati-podden avsnitt 18 berättar Emil Östlund om den nya rapporten Brist på innovation i valbevakningen 2022. Tillsammans med Linnéa Kihlström, chefredaktör på Dagens Media, diskuteras...
Kvinna i studip

“Journalister träffar ungdomar för sällan”

Medier & demokrati-podden 2023:6 Medverkande: Patricia Svensson, chefredaktör och ansvarig utgivare Jönköpings Posten, tidigare Falköpings Tidning. Inspelad 23 maj 2023 Patricia Svensson fick en...
Två porträtt på två män

Så jobbar Aftonbladet och Sveriges Radio med AI

2023-05-22
På kort tid har AI gått från närvarande till brännande inom nyhetsmedierna. I Medier & demokrati-podden avsnitt 16 berättar Martin Schori, Aftonbladet, och Olle Zachrison, Sveriges Radio, om hur...
Poddcastmick mot en orange bakgrund.

Podd

Här hittar du hittills publicerade avsnitt. Du hittar även poddar om Future of Democracy, ett initiativ som drivs av Medier & demokrati och AI Sweden och där podden görs i samverkan med Digitalsamtal...

Nyhetsflöde

Människor står i bibliotek, rapportomslag bredvid .

Unikt forskningsprojekt visar hur unga kan lockas av nyheter

2023-12-06
Medier & demokrati släpper en rapport om en unik studie. Forskare från Linnéuniversitetet har med hjälp av labbtester med 18-25-åringar undersökt hur unga mediekonsumenter hittar och reagerar på...
Porträtt av kvinna mot vit bakgrund

“Tänk att varje dag är som första april”

2023-11-29
Nyhetsläget är extremt och i medier och sociala medier blandas fakta med åsikter. Hur ska man navigera och faktagranska i ett sådant landskap? Som en del av Medier & demokrati-projektet Stärkt...
Man i kostym och glasögon lutar sig mot en bokhylla

Nytt uppdrag inom psykologiskt försvar för Medier & demokrati

2023-11-27
Från 1 november leder Medier & demokrati första steget av en ny nationell satsning. Målet är att etablera en plattform för samtal och forskning med demokratinära yrkesgrupper i centrum. – Yrkesgrupper...
Porträtt av två kvinnor och två män i svartvitt som sitter och ler och skrattar. Ser ut som bilderna är tagna när de pratar på en scen. Deras konturer är urklippta mot en svart bakgrund, i stor text ovanför dem står det i en vit färg i versaler MEDIER & DEMOKRATI-PODDEN.

Ny podd: Framtidens berättelser och utmaningar – hur ska det gå?

2023-11-20
Avsnitt 20 av Medier & demokrati-podden är ett specialavsnitt, inspelat under Audiovisual Days 2023. Ta del av ett panelsamtal som sträcker sig över flera audiovisuella branscher!
Tre unga kvinnor står med blommor i händerna och ler stolt in i kameran. I bakgrunden av dem syns folk som står och pratar med leenden på läpparna.

Ung redaktion bakom unikt magasin i Borås

2023-11-17
Samarbetet mellan bibliotek och medier i Borås födde idén om ett magasin. Resultat blev T[UNG]T – ett magasin av unga för unga. “Det är jättehäftigt att vi fått göra det här”, säger Alvina Birgersson...
Panel på scen, fint upplysta män och kvinnor på stolar, i förgrunden syns en publik och man som tar ett foto med sin mobiltelefon. Scenens bakgrund är färgglatt rödfärgat.

Nya berättarsätt i fokus på Audiovisual Days

2023-11-15
I förra veckan var Medier & demokrati medarrangör av årets upplaga av Audiovisual Days. Det blev tre lyckade dagar fyllda med inspiration till nyskapande inom audiovisuella medier.
Kvinna i jeansjacka som ler in i kameran mot en vit bakgrund

”Visuellt berättande och ljud är avgörande för att nå yngre”

2023-11-06
Ebba Bonde, visuell chef på Svenska Dagbladet, kommer till Audiovisual Days 10 november för att prata audiovisuell journalistik och framtiden. – Användarnas förväntningar på det audiovisuella...
Man på redaktion ser allvarlig ut!

Toppbetyg för M&D-konferens om undersökande journalistik

2023-11-01
I september samlades drygt 2 200 journalister i Göteborg för världens största konferens inom undersökande journalistik. Medier & demokrati och Lindholmen Science Park var värd för startdagens...
en person som tittar in i kameran

En unik inblick i Spotifys podcastvärld

2023-10-25
Spotifys poddchef Karin Bäckmark kommer till Audiovisual Days den 10 november. – Jag kommer berätta hur vår podcaststrategi har sett ut hittills och vad vi blickar mot nu.
Kvinnor står runt ett bord och ler

”Flera hade inte sett en batteridriven radio”

2023-10-23
Under Beredskapsveckan gav sig Blekinge Läns Tidning och Lottakåren ut till gymnasieelever för att prata beredskap. Ett lyckat arrangemang inom ramen för forskningsprojektet ”Stärkt lokaljournalistik...
bild med text

Anmälan för Audiovisual Days 2023 är öppen

2023-10-09
Välkommen till Audiovisual Days – höstens stora evenemang som snackar innovation och utveckling inom det audiovisuella medielandskapet. Är du verksam inom film, TV, spel, media, VR eller...
Personer på Scen i exklusiv miljö

Världens största grävkonferens i Göteborg: “En fantastisk upplevelse”

2023-09-27
Ulla Sätereie var en av huvudpersonerna bakom Global Investigative Journalism Conference (GIJC). En konferens som bjöd på både energi och tårar. – Så starka berättelser, så starka människor som...